Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Empelse Waard

Empelse Waard oever

Natuur bij de stad

Vanaf de Maasboulevard heb je al een prachtig uitzicht over de Empelse Waard, de Maas en de Hedelse Bovenwaard aan de andere zijde van de oever. Maar het mooiste deel van de uiterwaard vind je voorbij de stapstenen. Daar ligt de oude Maasbedding en vind je robuuste riviernatuur in de luwte achter de steilwanden. Speur daar naar de ijsvogel en ontsnap aan de drukte van alledag. Nagenieten kun je bij de Lachende Vis.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Empelse Waard

Over het gebied

Konijntjes die aan de voet van de dijk rondhuppelen. Steile oevers langs de Maas waar de oeverzwaluwen in de zomer af- en aanvliegen. Met strandjes waar je heerlijk kunt pootjebaden, wachtend op de golfslag die door langsvarende boten wordt gemaakt. En kinderen kunnen de rivier bij de waterpomp de rivier in het klein nabootsen. Het buitengevoel is een groot contrast met de woonwijk die pal achter de dijk ligt.

Stap je de stapstenen over of betreed je het gebied vanaf de Lachende Vis, dan vind je er meer ruige riviernatuur met een oude Maasarm, waar eb en vloed goed zichtbaar zijn. En waar in de luwte van de bomen en struiken de bever onopvallend een burcht heeft, terwijl het ijsvogeltje met zijn felle kleuren langs komt scheren.  

Wanneer je over de dijk fietst of wandelt, heb je een fraai uitzicht over de uiterwaarden, de Maas en de Hedelse Bovenwaard aan de overkant. Dichterbij je voeten, onderaan de dijk, liggen prachtige oude grienden met wilgen. Deze bomen zorgden vooral vroeger voor een extra beschermingszone van de dijk. De wilgen hielden het kruiende ijs tegen; zou dit nog een keer nodig zijn? Maar we zijn als Natuurmonumenten wel zuinig op dit stukje cultuurhistorie! Elke paar jaar laten we de wilgen knotten, de takken worden nog steeds gebruikt voor de oude ambachten als stoelen matten en manden vlechten. 

Empelse Waard

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Empelse Waard

Nieuws

Empelse Waard

Wat wij hier doen

Oude Maasloop

Enkele jaren geleden hebben we de oude Maasarm weer verbonden met de Maas. Zo ontstaat er veel meer dynamiek en kan de natuur zich verder ontwikkelen, boven én onder water. Bij de stapstenen staat de oude Maasloop continu in verbinding met de rivier, aan de andere zijde ligt een drempel die bij hoogwater kan overstromen. Zomers grazen de koeien hier. Met het mooie weer stromen ook de bezoekers toe. Heerlijk luierend langs de oever, pootjebadend in de Maas of spelend met de hond. Helaas zorgt dit ook voor overlast. Dankzij buurtbewoners blijft het schoon, maar ook als Natuurmonumenten denken we met de gemeente en bewoners mee over oplossingen voor de problemen die ontstaan door de recreatiedruk. Denk aan extra informatie, tijdelijk grotere prullenbakken, etc. Samen met de HAS Hogeschool werken we hier ook aan kleine projecten, waarbij de studenten een rol spelen.