Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Middelwaard

  Maasuiterwaarden Middelwaard

  Het begin van de Maasuiterwaarden

  In de Middelwaard bij Ravenstein kun je heerlijk struinen en uitwaaien langs de oevers van de Maas. De nevengeul die hier jaren geleden is gegraven, geeft het landschap een heel andere dynamiek. In de twee kleine ooibossen vinden de runderen een schaduwrijke plek, hoor jij waar de vogelgeluiden precies vandaan komen? En heb jij al genoten van het uitzicht vanaf de kleine bunker midden in het veld? Een fraai uitzicht dat je ook al hebt vanaf de dijk. Maar het leukste is toch om door het gebied te struinen en te ontdekken wat er allemaal groeit en bloeit.

  Sander Verwoerd
  Sander Verwoerd

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Middelwaard
  • Nieuws

  Over het gebied

  De Middelwaard is de meest oostelijke Maasuiterwaard van Natuurmonumenten. Dankzij de nevengeul, het ooibos dat hier op enkele plekken mag ontstaan en de koeien die hier grazen, is hier de afgelopen een fraai palet aan planten en struiken ontstaan. Vanaf de kleine bunker heb je een mooi uitzicht over het gebied, waar je verder vrij rond mag struinen! 

  Plantenrijkdom

  Wanneer je tijdens je struintocht goed om je heen kijkt, kun je tal van plantensoorten ontdekken in de uiterwaard. Van kattendoorn tot rode ogentroost, van wilde marjolein tot Duits viltkruid en van duizendblad tot de egelantier, 'het neefje' van de rozenbottel. 

  NS-wandeling

  De Middelwaard is zeker een bezoekje waard, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je meer wilt zien van de omgeving. De NS-wandeling Land van Ravenstein biedt dan uitkomst. Je wandelt langs een paar fraaie dorpjes en heb je dan nog tijd over, steek de Maas met een pontje over en bezoek het pittoreske Batenburg. Bekijk de NS-wandeling >>

  Stier in de wei

  Natuurmonumenten heeft in de uiterwaarden verschillende pachters, die hier hun vee laten grazen. In de Middelwaard zorgt boer Spierings al jaren voor de brandrode runderen in het gebied. Enkele maanden per jaar staat daar een stier bij. Houd altijd afstand tot de koeien en zeker in deze periode is het goed dit in de gaten te houden.  

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Middelwaard

  Nieuws

  Middelwaard

  Wat wij hier doen

  Robuuste riviernatuur

  De Middelwaard is een van de eerste uiterwaarden van Natuurmonumenten waar een nevengeul werd gegraven. In dit ondiepere water met natuurvriendelijke oevers komt de natuur weer goed tot haar recht. Zonlicht bereikt de bodem, zodat planten en kleine diertjes hier weer een leefplek hebben gevonden. Met het natuurbeheer wil Natuurmonumenten de riviernatuur meer kansen geven. Het heeft al geleid tot de terugkeer van bijzondere stroomdalflora zoals Duits viltkruid en wilde marjolein. Een andere opvallende verschijning is de egelantier, een prachtige wilde rozensoort, zoals de rozenbottel.