Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Mussenwaard

Oeverzwaluw

Steilwanden langs de rivier

De Mussenwaard was voor Natuurmonumenten de eerste aankoop aan de Gelderse zijde van de Maas. Je kunt er heerlijk uitwaaien! Het is een kenmerkende uiterwaard, met strandjes en steilwanden waar de oeverzwaluw zomers broedt. Op loopafstand vind je het beheerkantoor van Natuurmonumenten in Hedel. En aan de overzijde zie je Fort Crèvecoeur en de rand van Den Bosch liggen.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd

Boswachter van dit gebied

Meer over Mussenwaard
  • Routes

Over het gebied

De Mussenwaard wordt ook wel Hedelse Benedenwaarden genoemd, aan de andere zijde van Hedel ligt stroomopwaarts de Hedelse Bovenwaard. Wanneer je de loop van de Maas volgt, dan zul je zien dat de Mussenwaard in een binnenbocht van de rivier ligt. Daardoor is er in de loop van de jaren een aanwas geweest van zand dat in de rustige binnenbocht bleef liggen. Zo ontstond een grote zandige oever. De Maas noemen we hier ook nog wel de getijdenmaas, omdat er altijd nog sprake is van 30 centimeter verschil bij eb en vloed. 

Kijk tijdens je wandeling rond naar typische stroomdalflora als de kruisdistel, geel walstro en zachte haver. 

Net achter de dijk, liggen nog enkele wielen. Plassen die zijn ontstaan na dijkdoorbraken, waaronder het Mussenwiel dat ook van Natuurmonumenten is.  

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Mussenwaard

Wat wij hier doen

Kansen voor de toekomst

De uiterwaard wordt deels beheerd door de koeien die hier van april tot november grazen. Voor de toekomst zien we als Natuurmonumenten kansen om een nevengeul en meer natuurvriendelijke oevers te realiseren. Dit helpt bij de Kaderrichtlijn Water, om de rivier schoner te maken en het helpt de natuurontwikkeling boven én onder water!