Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open middag start inrichting uiterwaarden Demen-Dieden

21 maart 2022 | Ellen Luijks

Kom op zaterdag 14 mei naar de uiterwaarden tussen Demen en Dieden! Dan organiseert Natuurmonumenten samen met samenwerkingspartners K3Delta, Wetering, Rodruza en Rijkswaterstaat een open middag over de herinrichting die binnenkort gaat starten in dit gebied. Geïnteresseerden zijn tussen 13.00 en 16.00 uur van harte welkom.

demen-dieden

Op naar een natuurlijke Maas!
De afgelopen jaren zijn de voorbereidingen getroffen voor een natuurlijke inrichting van de uiterwaarden tussen Demen en Dieden. Na een zorgvuldige, jarenlange voorbereiding gaat de schop binnenkort de grond in.

In het gebied tussen Demen en Dieden wordt de komende jaren nieuwe natuur gecreëerd én wordt er tegelijkertijd gewerkt aan hoogwaterveiligheid. Dat wordt gedaan door middel van het afgraven van een deel van kleilaag. Door de herinrichting komt er weer ondiep water en meer variatie in het landschap. Zo wordt de biodiversiteit versterkt en de ecologische waterkwaliteit van de Maas verbeterd. Bovendien verkleint het de kans op overstromingen, wordt de rivier beter zichtbaar en is de natuur beter te beleven. De klei die wordt afgegraven, wordt vervoerd naar steenfabrieken die er dakpannen en bakstenen van maken.

Kom meer te weten over het werk, en over het gebied
Op zaterdag 14 mei bent u van harte welkom voor diverse leuke activiteiten tussen 13.00 en 16.00 uur bij de Diedensche Uiterdijk ter hoogte van Maasdijk 81 te Dieden. De betrokken partijen vertellen u over het werk en de doelen die daarmee gerealiseerd worden. Daarbij is er de mogelijkheid om met medewerkers van de partijen een excursie door het gebied te maken. Ook is er een archeoloog aanwezig die onderzoek heeft gedaan in het gebied en u alles over de historie kan vertellen. Ook voor kinderen is er genoeg te doen en te ontdekken. Stoer je eigen stenen maken van klei, leren over de bever, en lekker kleuren. Uiteraard wordt er ook gezorgd voor wat lekkers te eten en te drinken. Vergeet niet stevig schoeisel aan te trekken!

Programma
13.00 uur Start van de open middag
13.40 uur Start eerste excursie
15.00 uur Start tweede excursie

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter