Ga direct naar inhoud
Nieuws

Over zweefvliegen, muggen en boswachters

11 november 2016 | Sander Verwoerd

Als alle ‘wat-wil-je-later-worden-top-10’-lijstjes uit zouden komen, dan zouden we nu een miljoen piloten, ridders en prinsessen hebben...

Over zweefvliegen, muggen en boswachters

Sander Verwoerd, Boswachter Communicatie & Beleven, neemt je vanaf vandaag in zijn blogs regelmatig mee door de Nederlandse natuur.

Als alle ‘wat-wil-je-later-worden-top-10’-lijstjes uit zouden komen, dan zouden we nu een miljoen piloten, ridders en prinsessen hebben. Er zou overigens ook genoeg blauw op straat zijn, want ook politieagent staat nog steeds in de top-10. Ik wilde chef-kok of archeoloog worden, maar werd uiteindelijk communicatieadviseur. Tot begin deze maand, toen ik begon als Boswachter Communicatie & Beleven bij Natuurmonumenten.

Het regende felicitaties, want boswachter was ook zo’n vaste top-10-hit. En dat gaf me een trots, maar ook onwennig gevoel. De natuur is mij namelijk wel met de paplepel ingegoten, maar het is niet zo dat ik nu ineens alles weet van dieren en planten. Overigens is het óók niet zo, dat ik sinds deze week alleen maar door het bos wandel…

Kortom, in mijn boswachterskleding voel ik mij nog een beetje als een zweefvlieg. Zo’n mooie zwart-geel gestreepte vlieg, die zich voordoet als een gevaarlijke wesp, maar, vergeef me de woordspeling, geen vlieg kwaad doet. Slim van hem, om zo jagers op het verkeerde been te zetten. Minder handig in de buurt van mensen, want de vliegenmepper ligt op de loer. Die mepper is een mooie menselijke imitatie. Bij het gebrek van een lange staart, hebben wij die namaak koeienstaart bedacht. En daar zit natuurlijk het verschil tussen de vlieg en mij als mens. Waar het bij zweefvliegen, dagpauwogen en scholen vissen bij imiteren blijft, kunnen wij ons als mens ontwikkelen, soms zelfs evolueren. Van zweefvlieg naar wesp of van mug naar olifant. En van communicatieadviseur naar boswachter.

Ik neem je vanaf vandaag regelmatig mee tijdens mijn ontdekkingstocht door de wonderlijke natuur en alles wat daaromheen gebeurt.

Sander Verwoerd

Boswachter Communicatie & Beleven

Benieuwd naar meer verhalen? Klik door naar mijn blogpagina

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd