Ga direct naar inhoud
Nieuws

Betrokken buurtbewoner: Puk Daniels uit Berg aan de Maas

15 februari 2024 | Kay Jans

Puk Daniels uit Berg aan de Maas woont tegenover de Maas en loopt elke dag met zijn hond een rondje door het nieuwe natuurgebied, dat sinds 2020 in ontwikkeling is. “Ik geniet van elk bezoek en kijk ondertussen waar afval ligt en hoe we dat weg krijgen”, vertelt hij.

Nattenhoven augustus 2022

“Op mijn leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven”, lacht Puk. “Elke dag struin ik door de uiterwaarden Berg-Nattenhoven geboeid door alles wat er leeft en groeit. Daarbij houd ik ook het welzijn van de kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden in de gaten. Vaak heb ik een zak bij me, om zwerfafval in te verzamelen. Als je toch gaat wandelen, is het een kleine moeite om af en toe iets op te rapen dat je ziet liggen.” 

Houten kratten

In het gebied staan verschillende houten kratten. Deze zijn door Puk en zijn compagnon Broer Delil gemaakt van aangespoeld hout en geplaatst in overleg met Natuurmonumenten als beheerder van het gebied. “Mensen kunnen hun zak met afval daarin kwijt”, vervolgt hij. “Ik houd de kratten in de gaten en pik het afval op, eventueel met mijn bejaarde trekker. De zakken breng ik naar een plek waar ze worden opgehaald door de buitendienst van onze gemeente. Zo houden we het gebied samen mooi en schoon. “

Afvalkrat Nattenhoven

Puk's compagnon Broer Delil bij de zelfgemaakte afvalkratten.

Helpende handjes

Puk organiseert ook opruimacties in het gebied. “Tijdens Coronatijd kwamen daar tientallen mensen op af. Mensen wilden graag een handje helpen en er was veel animo om samen iets te kunnen doen, vooral omdat toen weinig kon en mocht. Toch is het lastig om een vaste club opruimers bij elkaar te krijgen. Per toeval ben ik in contact gekomen met Reclassering Limburg Mondriaan. En zo is het gekomen dat inmiddels zeer regelmatig groepjes van Mondriaan hier komen opruimen. Daar hebben we ontzettend veel hulp aan.”

Boswachter

Omdat Puk zo vaak in de struinnatuur te vinden is en zich actief inzet voor het gebied, wordt hij in het dorp ook wel eens de boswachter genoemd. “Buurtgenoten weten me te vinden met vragen of meldingen en ik schakel met de mensen van Natuurmonumenten als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij ongewenste situaties of als er iets aan de hand is met één van de grote grazers.

Ik geniet van deze mooie plek en hoop mensen aan te sporen om ook af en toe iets terug te doen voor de natuur. Met het verzamelen van afval gaat dat heel makkelijk en zeker als je het samen kunt doen.”

Dit voorjaar gaan weer talloze vrijwilligers aan de slag met het opruimen van zwerfafval in de natuur langs de Maas en Maasplassen. Lijkt het je leuk om mee te doen? Bekijk de verschillende mogelijkheden. 

Puk’s opgeknapte trekker

Met zijn opgeknapte trekker uit 1955 haalt Puk het afval op. Zelf gaat hij liever niet op de foto.

Kay
Kay Jans