Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opruimacties langs de Maas en Maasplassen

27 februari 2024 | Kay Jans

Dit voorjaar gaan weer talloze vrijwilligers aan de slag met het opruimen van zwerfafval in de natuur langs de Maas en Maasplassen. Met op zaterdag 23 maart de jaarlijkse Maas Cleanup. Zin om mee te doen? Sluit je aan bij van de opruimacties of organiseer er zelf een.

Maas Cleanup2023

Na de winter zakt het waterpeil in de Maas, en blijft op de oevers vaak flink wat zwerfvuil achter. Er is dan nog weinig begroeiing. En dus is het begin van het voorjaar een goed moment om dit afval samen op te ruimen. Samen geven we de riviernatuur de bescherming die ze verdient.

Trots

Als terreinbeheerder in het Rivierpark Maasvallei zijn we super trots op iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt aan het opruimen van zwerfvuil in de natuur. Steeds vaker gaan (groepjes) opruimers uit eigen beweging aan de slag in onze gebieden en daarbuiten. Van betrokken buurtgenoten en verenigingen die regelmatig een eigen actie organiseren tot bezoekers die tijdens hun wandeling een paar stuks plastic meenemen. Daar zijn we ontzettend blij mee. 

Doe je mee?

Op zaterdag 23 maart vindt de jaarlijkse Maas Cleanup plaats. Zowel aan Nederlandse als aan Vlaamse zijde van de Limburgse Maas vinden dan opruimacties plaats. De opruimacties lopen door tot in april. 

Wil jij ook een handje helpen? Dat kan op twee manieren: meld je aan voor een opruimactie bij jou in de buurt óf organiseer zelf een opruimactie. Hoe dat precies werkt, lees je op de website van Maas Cleanup. Je vindt hier ook een overzichtskaart met georganiseerde acties. Zo kun je direct zien waar al opruimacties plaatsvinden en waar je kunt helpen. 

In een aantal natuurgebieden kunnen de organiserende partijen nog handjes gebruiken. Bijvoorbeeld langs de Maas bij Illikhoven (opruimactie door Echt-Susteren Zwerfafvalvrij) en bij Grevenbicht (actie door IVN Born-Land van Swentibold en Stichting Beegse Maasvallei). Aanmelden kan via de actielijst op de website van Maas Cleanup. 

Grijp je kans. Steek je handen uit je mouwen, neem een grijper en een vuilniszak. Trek je handschoenen aan. En ga mee op pad.

Dankjewel, namens moeder Maas en de omringende natuur!

Kay
Kay Jans