Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote hoeveelheid plastic aangespoeld in de Molenplas bij Stevensweert

28 maart 2019 | Simone Prinsen

De oevers van de Molenplas in Stevensweert liggen na de recente hoogwaterstand van vorige week bezaaid met miljoenen plastic snippers. Dit afval vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en Natuurmonumenten is dan ook gestart met een grote opruimactie. Het opruimen van de plastic snippers is een lastige, bewerkelijke klus en gebeurt met een speciale methode. Later deze maand ruimen vrijwilligers van de plaatselijke verenigingen in het kader van het project “Schone Maas” de resterende hoeveelheden grof afval zoals flessen, autobanden en allerlei verpakkingsmaterialen.

aangespoelde plastic snippers

Ramp voor het milieu

“Het is een ramp”, aldus boswachter Huub Joosten. “Juist in de Molenplas, waar we de natuur zelf zoveel mogelijk haar gang laten gaan, gebeurt dit. Deze rotzooi hoort hier niet thuis, het maakt me triest en kwaad tegelijkertijd. De kleine plastic deeltjes komen in de kringloop van dit ecosysteem terecht en de schade is heel lastig te herstellen”.

Sinds het hoge water in de Oude Maas en Geleenbeek zijn er op de oevers van de Molenplas bij Stevensweert enorme hoeveelheden kleine plastic deeltjes aangespoeld. Eerder werden al kleinere hoeveelheden aangetroffen in dit natuurgebied en ook verder stroomopwaarts. Vanuit de Molenplas kan het afval in de Maas uitspoelen en uiteindelijk als microplastic in de Noordzee terecht komen, met schadelijke gevolgen voor gehele ecosysteem. De Molenplas is een paradijs voor watervogels en op de oevers leven amfibieën, reptielen en klein wild. Natuurmonumenten maakt zich ook zorgen over de gevolgen van dit afval voor de tientallen Konik paarden en Gallowayrunderen die in de natuurgebieden grazen.

Onderzoek naar herkomst

Uit onderzoek door Waterschap Limburg is duidelijk geworden dat de snippers via de riolering in de Geleenbeek en vervolgens in de Molenplas terecht gekomen zijn. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft het waterschap zo veel mogelijk plastic afgevangen, maar door de grote hoeveelheid raakte de zuiveringsinstallatie overbelast en is een groot deel van het plastic rechtstreeks in de natuur beland. De Provincie en het Waterschap hebben de herkomst van het materiaal achterhaald. Het plastic zou afkomstig zijn van een plastic verwerkend bedrijf. Natuurmonumenten doet aangifte bij de politie van de vervuiling en een strafrechterlijk onderzoek naar de bron is ingezet.

 

Lastige klus

Het opruimen van de kleine plastic deeltjes is een lastige klus. Miljoenen snippers zijn aangespoeld tussen de stenen en in de grassen van het oevergebied. De grote hoeveelheden micromateriaal vereisen een machinale aanpak, terwijl de oevers in het natuurgebied moeilijk bereikbaar zijn. Er is nog geen kant en klare methode beschikbaar. Er worden nu testen uitgevoerd met een soort snipperzuiger om het materiaal op te ruimen.

Rivierafval

Instroom van plastic via rivieren is een groot probleem. Plastic afval drijft via de rivieren naar de Noordzee en na hoogwater blijft er veel afval achter in de oevergebieden. De ruiming van grof afval op de oevers is effectiever uit te voeren. Vrijwilligers van plaatselijke verenigingen ruimen binnenkort weer handmatig de grotere stukken zoals flessen, potjes en plastic flarden in takken met afvalzakken en knijpers op. Schone Rivieren (www.schonerivieren.org) heeft in 2018 een onderzoek uitgevoerd om herkomst van afval in de Maas en Waal te onderzoeken met als doel het identificeren van de bronnen zodat deze kunnen worden aangepakt.

Simone Prinsen
Simone Prinsen