Nieuws van de boswachter

Natuurgebieden Grensmaas afgesloten voor publiek vanwege hoogwater

29 januari 2021 | Simone Prinsen

Vanwege hoogwater sluiten Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verschillende natuurgebieden langs de Maas tussen Thorn en Maastricht, en rond de Maasplassen bij Stevensweert (Molenplas), Ohé en Laak en Thorn (Koningssteen) dit weekend af voor bezoekers. Dit gebeurt uit voorzorg, als het water zakt wordt de situatie opnieuw bezien.

Galloway runderen Grensmaas

UDPATE 11 FEBRUARI 2021

De komende dagen zullen boswachters en vrijwilligers de natuurgebieden in de Maasvallei weer open stellen voor publiek. Maar let op: de dieren zijn in deze winterse periode extra kwetsbaar. Zij hebben rust, ruimte en veiligheid nodig in hun leefgebied. Het is daarom extra belangrijk afstand te houden en zoals altijd honden aan de lijn te houden. Als je onze gebieden intrekt, vragen we je  de kwetsbare natuur en de toegangsbepalingen op de terreinborden te respecteren. Schaatsen in de natuur raden wij af. Er is niets georganiseerd, geen toezicht en de risico’s zijn groot. Lees hier meer.  

---------------------

OORSPRONKELIJK BERICHT

Nu de terreinen volstromen met water, blijft er steeds minder ruimte over voor de aanwezige grote grazers en talloze andere dieren. Zeker nu veel mensen in Coronatijd ontspannen in de natuur, wordt het dan té druk. Dat kan tot leiden tot stressvolle situaties bij de dieren waardoor ze onvoorspelbaar gedrag richting bezoekers kunnen vertonen. 

Rust en ruimte voor dieren

De Grensmaas is het leefgebied van vele soorten dieren,  zoals reeën, wilde zwijnen, hazen en konijnen, maar er lopen ook grote grazers. Vanwege het hoge water zijn de dieren gevlucht naar hogere delen van het natuurgebied waar ze dicht op elkaar staan en gevoelig zijn voor verstoring. Het is belangrijk om dit leefgebied te beschermen en de dieren rust te gunnen. Het is daarom niet gewenst dat er ook nog recreanten komen. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen mensen daarom begrip voor deze maatregelen en de dieren hun rust te gunnen.

Verplaatsen grote grazers

De meeste grote grazers hebben al vaker hoogwater meegemaakt en maken zich er niet druk om. Ze zoeken in de uiterwaardennatuur de laatste droog gebleven, hoge randen en koppen op. Meestal doen ze dit uit eigen beweging en soms met een beetje hulp van de beheerders. Boswachters en vrijwilligers zijn al een paar dagen in de weer om kuddes Konikpaarden en Galloway-runderen uit enkele oevergebieden van de Grensmaas te verplaatsen naar veiligere hoger gelegen delen. De paarden en runderen staan nu op een veilige plek met voldoende voedsel. Onze boswachters en vrijwilligers houden de dieren goed in de gaten.

Simone Prinsen
Simone Prinsen
logo