Klauwenpad (struinroute)

Klauwenpad (struinroute)

Welkom in de struinnatuur van de Grensmaas! 

Tijdens deze wandelroute beleef je een bijzonder natuuravontuur: Vrij wandelen door de ruigte  zonder geplaveide wandelpaadjes, tussen bloemen en kruiden door, vogels spottend, op bezoek bij de grote grazers, genietend van de prachtige uitzichten. De “klauwe” (= Maaskeien) zijn je gids. Zij vertellen ter plaatse het verhaal van vroeger. Opdat wij niet vergeten hoe anders het landschap hier ooit was ….

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Zwemmen tussen de koeien

Ooit gebruikte het vee hier het Maaswater om de dorst te lessen. Vandaar de naam Koojdrenk.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw was op deze voormalige drinkplaats een populaire zwemplaats voor iedereen.

Op zwemles
Zwemmen tussen de koeien

2Schipper, mag ik overvaren?

Ooit heette deze plaats Bie de Bel of Losplaats. Hier werden op deze losplaats bouwmaterialen, mest, mergel of vee uit schepen gelost. Er was ook een voetveer dat Meers met het dorpje Geneuth aan de overkant verbond.

Schipper, mag ik overvaren?
Schipper, mag ik overvaren?

3De Koogreendj

In 1719 werd hier de oorspronkelijke Koegrienddijk aangelegd. Aan de buitenzijde van deze dijk spoelde zeer snel nieuw land aan.De aanspoeling noemde men Koegriend. Een griend is een aanspoeling of eiland bestaande uit rivierstenen. Toen al hielden de koeien het gras kort als vorm van natuurbeheer.

Vroegere vrijwilligershulp
De Koogreendj

4Wierde? Waard? ....of ... Weerd!

De oorspronkelijke Weerd is de naam voor de omgeving van de eeuwenoude Hoeve de Weerd (of Weerderhof) die een door rivieren of rivierarmen omsloten land omvat. Hoe oud de hoeve is, is niet bekend.

Weerd in vroegere tijden
Wierde? Waard? ....of ... Weerd!

5De dikke eik

‘Bie de dikke eik’ was de aanduiding van een plek, nu verderop aan de Maas (ten westen van hoeve ‘de Weerd’). De eik was een markante, kaarsrechte Europese eik die als een baken op het eindpunt van een veldweg stond. De eik is jammer genoeg gekapt vanwege de grindwinning. Meersenaren zijn de aanduiding ‘bie de dikke eik’ nog steeds niet vergeten.

De Dikke Eik op locatie
De dikke eik

6België in Nederland

Voorheen lag hier een griend (greend), omgeven door twee aftakkingen van de Maas. Deze griend was eigendom van Mechelen aan de Maas, het huidige Maasmechelen. Vandaar ook de lokatienaam ‘Mechels griend’ of ‘Michielsgriend‘. Voormalige stroomgeulen waren lange tijd als diepe sleuven achter de hoeve zichtbaar. Die sleuven werden ‘de Delle’ genoemd.

Mechelse griend
België in Nederland

7Bie de Dam

Halverwege het gebied tussen de voormalige dikke eik en Maasband (net voor het Maaseiland dat hier nog steeds te zien is), lag ‘de dam’. De dam was een strekdam van dikke stenen in de Maas. Deze was aangelegd om de stroom naar het midden van de Maas te leiden. De Maas had hier namelijk de neiging om richting Hoeve de Weerd op te schuiven.

Bie de Dam
Bie de Dam

8Lopen langs het Lijnpad

Het lijnpad was een (beklinkerd) pad dat de Maas volgde. Van de 15de tot de 19de eeuw was de Maas namelijk nog een belangrijke waterweg voor allerlei vervoer. De schepen werden door paarden over het lijnpad tegen de stroom in getrokken. Regelmatig moest men de rivier oversteken om het pad aan de andere zijde van de Maas te volgen. De paarden moesten of door de Maas waden of werden op een apart meegevoerd pont overgezet.

Lijnpad 1500
Lopen langs het Lijnpad

9Kattenstaart aan de Maas?

Ooit mondde hier ‘de Alde Maes’ in de huidige Maas en deze lokatie heette heette vroeger de ‘Cattesteert’. Misschien is dat een verwijzing naar de vorm of een bijnaam voor ‘de Alde Maese’ die hier inderdaad op een omhoog staande kattenstaart lijkt.

Cattesteert
Kattenstaart aan de Maas?

10Uitkijk van hoog niveau

Dit vogelkijkplatform van Natuurmonumenten is in 2019 gebouwd en heet ' ’t Schaor’ en deze plaatselijke naam betekent: hoge Maasoever. Let op het Bedankplaatje naast de trap.

Foto: Han Houben
Uitkijk van hoog niveau

11Het geheim van Diefhuysen

Diefhuysen is de naam van een verdwenen gehucht dat aan de overkant van de Maas tegenover hoeve de Weerd moet hebben gelegen.In de archieven van Elsloo worden rond 1500 ‘de visschers van Dieffhuysen’ genoemd als degenen die het viswater aan de overzijde pachten. Waarschijnlijk is het gehucht ooit opgegeven vanwege de vele Maasverplaatsingen.

Verdwenen dorp
Het geheim van Diefhuysen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.