Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden bij de Voorste en Achterste Knijpe

28 november 2022 | Sanne van Gemerden

Waar afgelopen jaren berken opschoten uit de natte heide bij de Voorste en de Achterste Knijpe, vlakbij de Voscheheugte, is in november hard gewerkt door Natuurmonumenten. De berkenopslag verdwijnt en maakt plaats voor een open landschap waar vochtige heide en het ven weer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Mantingerveld berken

Beweging in het landschap

Het Mantingerveld is een landschap in beweging. Mens en natuur richten hier samen de buitenruimte in. Stikstof uit de lucht, werkt als kunstmest voor planten die daarvan houden, zoals de berk. Ze ontkiemen makkelijk en groeien razendsnel. Daarom schieten de jonge boompjes in korte tijd in het terrein op. In de Voorste en Achterste Knijpe bij het Mantingerveld verliep de ontwikkeling van berken de laatste jaren sneller dan verwacht. Er kwam veel te snel een dichte begroeiing van berken. Terwijl de bedoeling is dat dit een vochtig heidelandschap wordt. Daarom worden de berken verwijderd. Dat proces gaat niet vanzelf en helaas soms ook met grote machines.

Berken Mantingerveld

Berken op het Mantingerveld maken plaats voor vochtige heide

Voorzichtig werken

De werkzaamheden zijn, ondanks het gebruik van grote machines, zeer voorzichtig uitgevoerd. De ondergrond bestaat uit een venige laag en die wil Natuurmonumenten niet beschadigen. Daarom gebruiken we rupsbanden en rijplaten voor aan- en afvoer van het materieel. Om het ven vrij van opschot te maken is een kraan met lange giek ingezet. Hierdoor wordt de schade aan de oevers tot het minimum beperkt. De verwachting is dat hier volgend jaar nieuwe bloemen en planten gaan ontkiemen.

Mantingerveld berken afzetten met kraan

Werkzaamheden op het Mantingerveld

Een kraan op rupsbanden voorkomt schade aan de zachte ondergrond

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)