Ga direct naar inhoud

Munitiedepot Nieuw Balinge

Dit voormalige munitiecomplex in het Drentse Nieuw Balinge bestaat uit acht grote met grond afgedekte bunkers en twaalf bovengrondse loodsen.

Munitiedepot  Nieuw Balinge

Bunkers en loodsen

Verscholen in dicht bos en achter hoge hekken staan acht grote met grond afgedekte bunkers en twaalf bovengrondse loodsen voor de opslag van munitie. Ze vormen de kern van het voormalige munitiedepot Nieuw-Balinge. Het is één van de bijna 100 magazijncomplexen die tussen 1951 en 1962 zijn gebouwd voor de opslag van munitie.

deur Munitiedepot  Nieuw Balinge

Wachten op nieuwe bestemming

De bunkers hebben zware stalen deuren en zijn voor extra veiligheid afgedekt met grond. Er past maximaal 100.000 kilo ontplofbaar materiaal in. Het onderhoudsgebouw is ingericht met speciale vonkvrije materialen om het ontploffingsgevaar tijdens reparaties en werkzaamheden zoals het overpakken van munitie te verkleinen. Het einde van de Koude Oorlog maakt in de jaren 90 van de 20e eeuw de complexen overbodig. Nu liggen de bunkers en magazijnen te wachten op een nieuwe bestemming. Eentje ervan heeft inmiddels een nieuwe bestemming gekregen als vleermuiskelder.

Voorschriften deur Munitiedepot  Nieuw Balinge

Voorschrift

De belangrijkste voorschriften staan aan de binnenzijde van iedere deur. Dit bovengronds magazijn type A kan maximaal 80.000 kilo ontplofbare stof bevatten.

  • Bouwjaar: 1962
  • Architect: Centraal Bouwbureau der Genie, ministerie van Defensie
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid