Ga direct naar inhoud
Nieuws

Baggerschip Edax van start met aanleg Marker Wadden

14 april 2016 | Rita Oppenhuizen

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat starten met de aanleg van de Marker Wadden, natuureiland in het Markermeer. Vrijdag 15 april arriveert het imposante baggerschip van Boskalis dat de Marker Wadden gaat aanleggen: de Edax. Het schip vaart via de sluis van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar het Markermeer. Rond het middaguur (onder voorbehoud) passeert de Edax de Oranjesluizen in Amsterdam, een geschikte plek om te fotograferen en/of filmen.

Baggerschip Edax

Natuureilanden Markermeer

Marker Wadden is een uniek project om natuureilanden in het Markermeer aan te leggen. De aanleg van de eerste fase is een belangrijke stap op weg naar veerkrachtige natuur in het Markermeer. Slib, klei en zand uit het Markermeer worden gebruikt om grote eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen te maken. We creëren eilanden boven water, die op hun beurt helpen bij het creëren van natuur onder water. Daarmee dragen de Marker Wadden bij aan de ontwikkeling van een robuust natuurgebied en de recreatieve belevingsmogelijkheden in het hart van Nederland.

Specie voor Marker Wadden

Het baggerschip heeft een lange reis achter de rug, haar laatste klus betrof de uitbreiding van het Suezkanaal in Egypte. De Edax is een zogenaamde snijkopzuiger. Het schip is 89 meter lang en beschikt over een snijkop die met een snelheid van 30 omwentelingen per minuut klei los snijdt van de bodem. De klei wordt met een buis en pompen naar boven gehaald. In totaal zal het schip voor de aanleg van de eerste fase van de Marker Wadden circa 7 miljoen kuub zand en klei baggeren.

Hoofduitvoerder Bart van Asperen van Boskalis kijkt uit naar de volgende stap: nieuw land maken met klei en slib. “Dit is een geweldig project. Een nieuw natuurgebied maken in open water met nieuwe technieken. Een gebied dat goed is voor de natuur, de mens en de economie. En dat op deze schaal in Nederland, echt uniek.”

Samenwerking

Het project Marker Wadden kan worden gerealiseerd door een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep.

Rita Oppenhuizen