Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers Marker Wadden helpen mee veranderingen landschap in beeld te brengen

18 juli 2019 | Roos Kooiman

Bezoekers van Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermeer, kunnen nu meewerken aan een timelapse over de veranderingen in het landschap van dit nieuwste stukje Nederland. Zo wordt het levende landschap van Marker Wadden vastgelegd en voor iedereen ontsloten en helpt het onderzoekers en Natuurmonumenten bij beheer. Het is voor het eerst dat op deze manier de ontwikkeling van een gebied wordt gevolgd, samen met bezoekers.

Landschap Marker Wadden

Uniek in Nederland

Natuurmonumenten heeft op vijf verschillende plaatsen fotopalen geïnstalleerd waar bezoekers met hun eigen telefoon op exact dezelfde plek foto’s kunnen maken. Deelnemers kunnen ter plekke hun foto’s plaatsen in het beeldverhaal van Marker Wadden. Rita Oppenhuizen van Natuurmonumenten “De natuur in dit prille gebied ontwikkelt zich heel snel en het landschap verandert voortdurend. Iedereen kan nu helpen om de veranderingen in beeld te brengen en te kunnen volgen. Dat is uniek in Nederland.” 

Veranderingen versneld in beeld

Na het uploaden van de foto, krijgen deelnemers gelijk de fotofilm van het uitzichtpunt te zien, samengesteld uit foto’s van de voorafgaande weken. Timelapse-fotografie is een techniek die een versnelde film oplevert. Op deze manier kunnen veranderingen in het landschap die normaal te traag verlopen om ze direct te kunnen zien, toch in beeld worden gebracht. Op de website van Marker Wadden kunnen ook mensen die niet op Marker Wadden zijn geweest de timelapse van de vijf locaties bekijken.  

Informatie voor onderzoekers

Natuurmonumenten hoopt dat op deze manier veel mensen de snelle ontwikkeling van het nieuwste stukje Nederland kunnen volgen. Ook geeft het beeldmateriaal waardevolle informatie voor bijvoorbeeld vogel- of insectenonderzoekers. Ze kunnen hun gegevens aan het beeldverhaal koppelen om zo het natuurontwikkelingsproces op Marker Wadden nog beter te kunnen volgen. 

Locatie fotopalen

  • 1: staat bij de noordpunt van het havenstrand, gericht op de steeds veranderende kustlijn.
  • 2 staat langs het wandelpad bij de ‘washovers’ (lage plekken in het duin waardoor het water soms naar binnen kan stromen), hier zie je de invloed van wisselende waterplassen op de moerasvelden
  • 3: staat in noordelijke hoek van het eiland, met uitzicht op slibvelden en de duinen
  • 4: staat bij vogelkijkhut Duikeend, met uitzicht op slibvelden en vogels
  • 5: staat bij havenkom, de dynamiek van aankomende en vertrekkende is hier boten te zien

 

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter