Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een week op Marker Wadden

17 oktober 2018 | Natuurmonumenten

Hoe ervaren de eerste vrijwillige eilandwachters Marker Wadden sinds de opening voor het publiek op 8 september? Een aantal van hen doet verslag.

boten Marker Wadden

De eerste eilandwachters verbleven in tweetallen een week in de net opgerichte eilanderswoning bij de haven en heetten de eerste bezoekersstroom van Marker Wadden welkom.

Zeilers en zwemmers

‘Wij zagen bezoekers van allerlei pluimage langskomen. Heel veel zeilers natuurlijk, met grote luxe jachten of met kleine bootjes en alles er tussenin. Vaarders in een sloep of rib. Nederlanders, Duitsers, Engelsen en een incidentele Spanjaard. In het weekend deden veel gezinnen met kinderen het eiland aan. Ook troffen we de eerste kanoërs uit Lelystad. Ze hadden er anderhalf uur over gedaan. Verder twee zeilboten vol dappere enthousiastelingen die speciaal naar Marker Wadden kwamen om te zwemmen. Met de zuidwestenwind en flinke golven (eind september) was het net of ze in zee zwommen.

Op een paar uitzonderingen na was iedereen zeer enthousiast over de nieuwe bestemming. We kregen ook bezoek van twee waterpolitiemannen in een rib. Niets bijzonders; ze controleerden de papieren van een schip dat in de buurt lag en kwamen op Marker Wadden even buurten. Een charter bracht een hele boot vol echte vogelaars, gewapend met enorme kijkers en fototoestellen. Ik dacht dat ze énorm teleurgesteld zouden zijn, gezien alleen een paar bergeenden en kokmeeuwen het eiland die dag leken te bevolken. Niets was minder waar. Waar wij met onze verrekijkers de hele week watersnip of tureluur hadden gezien,zagen zij een bokje en groenpootruiter. Ze waren su-per enthousiast!’

Eilandwachters Imke de Jong en John Didderen

Mooie wandelpaden

‘Bezoekers waarderen het logische en goed herkenbare netwerk aan wandelpaden op Marker Wadden. De schelpenpaden voldoen ook zeer goed voor rolstoelers. Mooi om te zien hoe zij het gebied bezoeken en bekijken. En iedereen ervaart hier de weidsheid van het landschap. Vooral vanaf uitkijktoren de Steltloper heb je een prachtig uitzicht en kun je heel ver kijken. Je ziet Urk, Enkhuizen, Lelystad en Almere liggen. Sommige bezoekers komen speciaal voor de vogels. De Duikeend is een hele mooie kijkhut, maar begin oktober zagen wij hier niet veel vogels. Dat wordt in het voorjaar wel anders, met broedende kluten op de schelpenbank.

Leerpunten voor verbetering zijn er ook. Het reserveren en aanleggen in de haven verliep niet altijd optimaal, de bebording kan beter en bezoekers zien graag meer zitbankjes. En een infopaneel met vogelsoorten die je hier allemaal kunt zien is zeker welkom.  Vogelkijkhut mag meer kijkgaten op verschillende hoogtes krijgen en vogelkijkwand de Aalscholver ook een zijwand, zodat de vogels ongemerkter bekeken kunnen worden. Die eerste ervaringen komen goed van pas om de toegankelijkheid en beleving van bezoekers verder te verbeteren.’

Eilandwachters Gert Jan en Albert Kerssies

Zelf Marker Wadden bezoeken? Bekijk hier de bezoekersinformatie voor Marker Wadden en hier de wandelroutes op Marker Wadden.

 

Natuurmonumenten