Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste stappen op nieuw land

22 november 2021 | Natuurmonumenten

Het beheerteam van Natuurmonumenten nam in oktober een kijkje bij de aanleg van twee extra eilanden van Marker Wadden. Boswachter Elsa Pater doet verslag.

extra eiland

Eind april van dit jaar is Boskalis gestart met de aanleg van twee extra natuureilanden van Marker Wadden. Die komen in de beschutting van de bestaande vijf eilanden die Boskalis eerder realiseerde. De nieuwe eilanden worden net als de vorige opgebouwd met slib, klei, veen en zand uit de bodem van het Markermeer en hebben onder en boven de waterspiegel een oppervlakte van 300 hectare.

Het eerste nieuwe eiland krijgt al duidelijk vorm en telt inmiddels de eerste pioniersplanten, zo blijkt uit het verslag van boswachter Elsa Pater die het nieuwe land met haar team vorige maand bezocht.

Eiland zes en zeven in wording

Sinds het voorjaar zien we in de verte van alles gebeuren. Vanaf het hoofdeiland van Marker Wadden kijken we naar de schepen van Boskalis en zien we zo nu en dan dat er zand, klei en slib wordt opgespoten. Eiland zes en zeven in wording. Hoe zou het gaan met de aanleg? Eind oktober krijgen we de kans om het werk van dichtbij te bekijken.

Elsa

Boswachter Elsa Pater op gloednieuw eiland

We leggen aan bij de tijdelijke steiger en zetten voor het eerst voet op dit nieuwste stukje nieuw land. Helmen op, schoenen met stalen neuzen en veiligheidshesjes aan, want we betreden geen natuurgebied maar een bouwterrein. De ring van zand en klei ligt er, we lopen het hele eiland rond. Slib uit het Markermeer wordt met grote kracht in het tussenliggende compartiment gepompt, waar het kan bezinken en straks een mooie voedingsbodem vormt voor allerlei vegetatie. Een surrealistisch en indrukwekkend gezicht.

buis op Marker Wadden

Moerasandijvie

De aanwezigheid van groot materieel, de mensen van Boskalis en de vele meters enorme buizen in het zand weerhouden ons er niet van om alvast een beetje te filosoferen over wat er hier over niet al te lange tijd tot bloei komt. We hebben immers al eerder ervaren hoe snel dat gaat. Op de eerste vijf eilanden van Marker Wadden heeft de natuur het landschap al snel gevormd, maar ook op dit eiland zijn de eerste tekenen van nieuw leven al te zien. Op sommige plekken groeit al moerasandijvie! Grote kans dat zich komend voorjaar de eerste pioniersvogels laten zien. Dit fraaie stukje ‘nieuwbouw’ is er in elk geval bijna klaar voor.

Natuurmonumenten