Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kijk naar de documentaire over Marker Wadden van natuurfilmer Cees van Kempen

27 mei 2021 | Natuurmonumenten

Vijf jaar geleden begonnen we in het Markermeer aan een uniek project: de aanleg van Marker Wadden. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt, niet om huizen op te bouwen, maar voor de ontwikkeling van natuur. Kijk zondag 30 mei naar ‘Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal’, waarin natuurfilmer Cees van Kempen de opbouw van de eilanden en de razendsnelle natuurontwikkeling onovertroffen in beeld brengt. Terug te zien op Uitzending gemist.

Marker Wadden natuureiland in het Markermeer

Door de aanleg van de Afsluitdijk en later de Houtribdijk raakte het Markermeer volledig afgesloten en gaat de biodiversiteit hard achteruit. In de natuurfilm Marker Wadden zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels. Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. In de natuurfilm zie je hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.

Marker Wadden was te zien op zondag 30 mei bij BNNVARA op NPO 1 om 22:10.

Bekijk hier Uitzending gemist

Alvast een voorproefje:

Marker Wadden, een project van wereldformaat

Met de aanleg van Marker Wadden creëert Natuurmonumenten samen met Rijkswaterstaat en de provincie Flevoland 1300 ha nieuwe natuur. Zand, klei en slib worden door baggeraar Boskalis uit de diepere lagen van de Markermeerbodem gehaald om de eilanden te maken. Dit bouwen met slib is een wereldprimeur. Rondom de eilanden is het water helderder door de natuurlijke oevers en ondieptes. Talrijke vogels, vissen en planten vinden er een plek. Zo zorgen we voor een impuls aan de voedselketens en wordt Marker Wadden de kraamkamer van het Markermeer.

Meer over het project

Neem zelf een kijkje op Marker Wadden

Wil je Marker Wadden bezoeken? De veerdienst brengt je in ongeveer drie kwartier naar het eiland. Geniet van de weidsheid van de eilanden, maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt.

Reserveer hier je bootticket

Online lezing Marker Wadden - tussen droom en daad

Marker Wadden is begonnen als “Droom van een vogelparadijs”. Wat stond er tussen droom en daad en hoe gaat het nu met de vogels en de vissen? Roel Posthoorn en Liesbeth Bakker nemen je mee in het bijzondere verhaal van de Marker Wadden tijdens deze webinar op woensdag 9 juni..

Schrijf je hier in

Natuurmonumenten