Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe veerdienst brengt bezoekers naar het nieuwste stukje Nederland

22 juni 2022 | Elsa Pater

Natuurmonumenten en Blue Amigo hebben vandaag bekendgemaakt dat zij vanaf vrijdag 1 juli meerdere keren per dag naar Marker Wadden varen. Daarmee is de proefperiode met de nieuwe veerdienst succesvol afgerond. Bij de officiële opening van de veerdienst vandaag in Lelystad, was ook wethouder Luc Baaten van de gemeente Lelystad aanwezig. Dankzij de komst van de nieuwe veerdienst maken Nederlanders en toeristen nu binnen 30 minuten de overtocht van Lelystad naar het natuureiland Marker Wadden. De veerdienst vertrekt vanuit de Bataviahaven en biedt plaats aan circa 85 personen.

Luchtfoto Peter Leenen Marker Wadden

De steiger waarvandaan de veerdienst vertrekt is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Lelystad. Een dergelijke veerdienst, naast het reguliere charteraanbod, sluit namelijk aan bij de ambitie die er ligt: Lelystad als hoofdstad van nieuwe natuur. Besloten is dat de nieuwe veerdienst het jaar rond gaat varen, met in de wintermaanden een aangepaste frequentie. Bezoekers aan het natuureiland krijgen zo de gelegenheid om de weidsheid en het landschap van Marker Wadden in elk seizoen te ervaren.

Klik hier voor meer informatie en tickets

Wethouder Luc Baaten opent veerdienst Marker Wadden

Wethouder Luc Baaten van gemeente Lelystad opent de veerdienst en vertelt over de ambities van de gemeente en Nationaal Park Nieuw Land.

Verzilveren van ambities

Tijdens de marktconsultatie bleek dat de wens vanuit Natuurmonumenten voor een volledig elektrische veerdienst niet direct realiseerbaar is. De benodigde investering en expertise om zo’n schip te bouwen vergen middelen en tijd. De keuze om juist met Blue Amigo de nieuwe veerdienst op te tuigen, is gemaakt op basis van een gezamenlijk streefbeeld. Afgesproken is dat er in de komende jaren, met behoud van vaarsnelheid en capaciteit, wordt toegewerkt naar een duurzame oversteek. Daarmee gaat een belangrijke wens van Natuurmonumenten in vervulling.Optimale beleving

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat bezoekersstromen goed worden verspreid. Dat is in het belang van het natuurgebied, maar komt ook de beleving van de bezoeker ten goede. Op de site van Natuurmonumenten is daarom in één oogopslag zichtbaar wanneer er door Blue Amigo gevaren wordt en wat de beschikbaarheid is. Een retourticket met de veerdienst kost € 25,50. Mensen die lid zijn van Natuurmonumenten en kinderen ouder dan drie jaar krijgen korting. Kinderen tot en met 3 jaar varen gratis mee. Naast een oversteek met de veerdienst kunnen mensen ook nog steeds terecht bij de diverse charteraanbieders.Nieuwe natuureilanden

Marker Wadden zijn de nieuwe natuureilanden in het Markermeer en vormen onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. De eilanden zijn op een vooruitstrevende wijze aangelegd met zand, klei, veen en slib uit het Markermeer en vormen samen het nieuwste stukje Nederland. Het is een natuurlijk paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Marker Wadden draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit en is een unieke recreatiebestemming in het hart van Nederland.

Elsa Pater Marker Wadden
Elsa Pater

Boswachter Communicatie & Beleven Marker Wadden