Ga direct naar inhoud
Nieuws

Speciaal gebouwd vliegtuigje volgt Marker Wadden

18 mei 2020 | Natuurmonumenten

Vanaf deze week vliegt Boskalis weer met een speciaal gebouwd vliegtuigje, de Sirius Pro. Dankzij deze vluchten kunnen de landschappelijke ontwikkelingen op Marker Wadden nauwgezet in kaart worden gebracht.

sirius

Vliegtuigmonitoring

Sinds begin 2018 voert Boskalis met de Sirius Pro dronevluchten uit boven Marker Wadden. Elk  kwartaal vliegt het toestel over de verschillende eilanden van Marker Wadden op een hoogte van 120 meter. Het toestel volgt een vast patroon van lijnen en maakt continu foto’s.  

Aan elke foto wordt een 'geotag' toegevoegd, een bestand met exacte tijd, positie en hoogte. Alle gemaakte foto’s worden vervolgens door een krachtige computer aan elkaar gerekend, waarbij de geotag wordt gebruikt om de foto’s te positioneren. Met deze foto’s en log-data kan een beeld in 3D van de eilandengroep worden gemaakt.

Door de jaren heen komt zo een prachtig digitaal topografisch bestand beschikbaar, waarin het hele gebied en de ontwikkeling daarvan nauwkeurig in kaart gebracht is.  

De ingewonnen data wordt verder voor allerlei doeleinden gebruikt:

  • volgen van vegetatie-ontwikkeling van bijvoorbeeld moeras en rietgroei,
  • analyses van de morfologische effecten op de stranden,
  • analyses van de consolidatie van de moerasgebieden,
  • grondbalans en keuringen met betrekking tot het ontwerp.

Het vliegtuig voldoet aan strenge eisen en maakt nagenoeg geen geluid. Op een hoogte van 120 meter hebben ook vogels nauwelijks last van de vluchten.  

Natuurmonumenten