Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Holland op z’n mooist, Midden-Delfland

Waar: Zuid-Holland

Fietsroute Holland op z’n mooist, Midden-Delfland
4 uur 30
54 km

Over de route

Kom ’n volle dag genieten van kunst en natuur! Combineer je bezoek aan het Haags Gemeentemuseum met een fietstocht.

De fietstocht ‘Holland op z’n mooist: Midden-Delfland’ start vlakbij het Kunstmuseum Den Haag, en voert je in een dagdeel langs de plekken waar de schilders van Haagse School anderhalve eeuw geleden hun inspiratie vonden.

Kijk door de ogen van de kunstenaars

Laat je net als de Haagse schilders tijdens deze fietsroute van Natuurmonumenten inspireren door het prachtige landschap van Midden-Delfland. Leer alles over de kunstenaars en beleef de omgeving door hun ogen.

Ga er een dag op uit!

Eerst het museum doen en dan fietsen? Of juist omgekeerd? Het kan allebei. Het museumrestaurant is een ideale plek om halverwege de dag even te pauzeren, met een stevige lunch.

Waar kun je starten

Zuid-Holland
Startpunt

NS station Den Haag Centraal

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt

1. Startpunt

De fietstocht duurt ruim drie uur en telt 54 km. Je kunt je OV-fiets huren bij het startpunt van deze fietsroute: station Den Haag Centraal (behalve op dinsdag). Veel plezier!

Start Den Haag Centraal, Schedeldoekshaven, Amsterdamse Veerkade, rechtsaf Wagenstraat, linksaf Grote Marktstraat, rechtsaf Jan Hendrikstraat, Torenstraat, rechtsaf Kleine Nobelstraat, Nobelstraat, linksaf Prinsestraat, Prinsesseswal, linksaf Piet Heinstraat, rechtsaf Tasmanstraat, rechtsaf Laan van Meerdervoort, linksaf Carnegielaan, Groot Hertoginnelaan, rechtsaf Stadhouderslaan.Start Gemeentemuseum, Stadhouderslaan, oversteken linksaf President Kennedylaan, rechtsaf Adriaan Goekooplaan, rechtsaf Scheveningseweg.

De Scheveningse Bosjes
De Scheveningse Bosjes
De Scheveningse Bosjes

2. De Scheveningse Bosjes

Door de opkomende industrialisatie en de vermindering van het aantal wekelijkse werkuren ontstond er in de tweede helft van de negentiende eeuw een nieuw fenomeen, namelijk vrije tijd. Mensen ondernamen dagtripjes naar het strand of het park. Het gebied van de Scheveningse Bosjes, gelegen tussen Den Haag en Scheveningen, werd een omgeving waar mensen graag gingen wandelen. Vanaf ‘de 77 trapjes’ had men een mooi uitzicht. Haagse School kunstenaar Paul Gabriël (1828-1903) maakte ca. 1885 een gezicht op het Kurhaus, dat toen nog omringd was door strand en weiland.

Carnegieplein (langs Vredespaleis), rechts Anna Pawlownastraat, linksaf Laan van Meerdervoort (rechts op nr. 7F is Museum met Mesdagcollectie).

De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie

3. De Mesdag Collectie

Hendrik Willem Mesdag (1831-1913) was naast schilder van de Haagse School ook kunstverzamelaar. In 1887 liet hij daarom een museum aan zijn woonhuis bouwen (Laan van Meerdervoort 7F). Op zondag gaf Mesdag zelf rondleidingen. Zijn verzameling bestond uit schilderijen, tekeningen en keramiek. Dankzij Mesdag’s collectie maakte men ook in Nederland kennis met de School van Barbizon. Deze Franse schilderschool was van grote invloed op de Haagse School.

Rechtsaf Zeestraat, linksaf Mauritskade, rechtsaf Parkstraat, voor het einde linksaf Kazernestraat.

Praktische informatie

  • Uitkijkpunt Polder Noord-Kethel

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes