Ga direct naar inhoud
Welkom in Zuid-Holland

Zuid-Holland

  • Erfgoed ontdekken
  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Honden niet toegestaan
  • Kanovaren
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Varen
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Zuid-Holland

Welkom in Zuid-Holland

Onverwacht, maar wel aanwezig. Verborgen in de Randstad vind je unieke natuur. Laagveenmoerassen waar de otter een plekje heeft gevonden, bloemrijke graslanden met weidevogels zoals de grutto en natuureiland Tiengemeten waar de zeearend en bever huizen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Zuid-Holland

Over de provincie

De druk op de groene ruimte is nergens in Nederland zo hoog als in Zuid-Holland. Zuid-Holland heeft van alle provincies de meeste inwoners, maar de minste natuur (6% tegen gemiddeld 15%). Juist hier is het zó belangrijk om de natuur te beschermen.

De natuur in de provincie Zuid-Holland staat onder druk. Steden en economie rukken op, groen moet hier in de meeste gevallen voor wijken. De boswachters van Natuurmonumenten knokken daarom voor de prachtige natuur die deze provincie te bieden heeft. Hieronder zijn de mooiste natuurgebieden van Zuid-Holland uitgelicht!

Tiengemeten

Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Een natuureiland midden in het Haringvliet, waar je alleen per boot of pont komen. Een spannende ervaring, zeker voor kinderen!

Lees meer over Tiengemeten.

Rotterdams platteland & Midden-Delfland

Ontsnap aan de drukte van de stad op het Rotterdams platteland. Net buiten de stad, aan de noordrand, kun je wandelen of fietsen door oer-Hollandse weides en polders en ontdek je het boerenleven op Belevenisboerderij Schieveen.

Lees meer over het Rotterdams platteland.

Fiets je even verder? Dan kom je in Midden-Delfland; de groene long tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Je komt tot rust tijdens een fiets-, wandel-, of skeelerroute langs authentieke boerderijen, natuurgebieden met zeldzame weidevogels zoals de grutto en langs de paars, roze en geel gekleurde hooilandjes van de Vlietlanden.

Lees meer over Midden-Delfland.

Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen zijn het beste te ontdekken vanaf het water. Van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Ook wandelend is deze parel in het Groene Hart te bezichtigen. Van ruige paden door weilanden tot het sprookjesachtige Lusthof De Haeck of een wandeling door het vogelrijke gebied Groene Jonker.

En wat zo bijzonder is aan de Nieuwkoopse Plassen is dat er ergens in het gebied een of meerdere otters zwemmen! Na bijna 40 jaar is de otter namelijk weer terug in de Nieuwkoopse Plassen.

Lees meer over de Nieuwkoopse Plassen.

Voornes Duin

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. De grote afwisseling aan natuur en de vele plant- en diersoorten die het gebied aantrekt, maken het een bijzonder duingebied.

Lees meer over Voornes Duin.

Duinen van Goeree

In de Kwade Hoek in de Duinen van Goeree is de zee nog steeds de baas. Het natuurgebied is bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.

Lees meer over Duinen van Goeree.

Onze gebieden in Zuid-Holland

Zuid-Holland

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Zuid-Holland

Nieuws

Direct naar