Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Eendenkooi Schipluiden

  Eendenkooi Schipluiden

  Eendenkooi Schipluiden

  In het agrarische land van Midden-Delfland vind je eendenkooi Schipluiden. Hier vangt en ringt de kooiker nog steeds eenden. Niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek! Omdat de eenden rust nodig hebben, is de eendenkooi en het natuurgebied niet toegankelijk voor publiek. Wel geeft de kooiker regelmatig excursies in de nabijgelegen eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ga jij met hem mee?

  Meer over Eendenkooi Schipluiden

  Over het gebied

  In Midden-Delfland werken de boswachters van Natuurmonumenten vooral aan het verbeteren van de weidevogelpolders. Minder bekend is dat ze ook twee historische eendenkooien beheren, namelijk eendenkooi Schipluiden en eendenkooi Het Aalkeetbuiten.

  Historisch beroep

  Een eendenkooi is een ingenieus bouwwerk dat vroeger gebruikt werd om eenden te vangen voor consumptie. Dat gebeurt nu niet meer, maar in eendenkooi Schipluiden vangt en ringt de kooiker wel nog wilde eenden voor wetenschappelijk onderzoek. Vanwege de eendenkooi vormen de plas en het kooibos eromheen een rustgebied. Daar genieten de ransuil, torenvalk en diverse zangvogels in het kooibos ook van. In de plas verblijven ’s winters smienten en wintertalingen.

  Ga mee met de kooiker op excursie

  Wil jij weten hoe het er vroeger aan toe ging in een eendenkooi? Ga mee met een wandeling door de eendenkooi Het Aalkeetbuiten bij Vlaardingen.

  Wilde eend

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Eendenkooi Schipluiden

  Wat wij hier doen

  Samen beschermen we ons erfgoed

  Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Maar ook ons erfgoed is het beschermen waard. Eendenkooien vormen een oud-Nederlands fenomeen. Ooit waren er in ons land zo'n 1000 eendenkooien. In Midden-Delfland zijn er nu nog drie, waarvan twee in beheer bij Natuurmonumenten. Dankzij steun van onze leden kunnen we deze eendenkooien onderhouden en dus behouden. Help jij mee?