Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Buijtenroute door het Buijtenland van Rhoon, ten zuiden van Rotterdam

Waar: Zuid-Holland

Buijtenland van Rhoon
1 uur 53
22,5 km

Over de route

Ten zuiden van Rotterdam vind je het Buijtenland van Rhoon. Hier werken boeren, natuurorganisaties en ondernemers aan natuurvriendelijke voedselproductie. De gebiedscoöperatie vertegenwoordigt deze verschillende partijen en neemt je graag mee door dit bijzondere gebied!

Deze fietsroute is ontwikkeld door gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon.

Buijtenland van Rhoon

Deze fietsroute voert je door het Buijtenland van Rhoon, een gebied ten zuiden van Rotterdam waar natuur, landbouw en recreatie hand in hand gaan. Hier zet de gebiedscoöperatie zich in voor een mooi cultuurhistorisch landschap, waar bijzondere vogels en akkerflora voorkomen, waar boeren met een natuurinclusieve bedrijfsvoering bijzondere producten telen en waar inwoners van IJsselmonde en daarbuiten kunnen genieten van rust, ruimte en lekkere streekproducten.

Rotterdam de boer op!

In deze regio zijn vooral de collega’s van het Zuid-Hollands Landschap actief in het beheer van natuurgebieden, zoals Klein Profijt. De boswachters van zowel het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten én de leden van de gebiedscoöperatie het Buijtenland van Rhoon hebben elkaar gevonden in het project ‘Rotterdam de boer op!’.

Initiatiefnemer Natuurmonumenten werkt hier samen met meer dan 20 partners aan meer biodiversiteit op het Rotterdamse platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. In deze gedeelde doelen hebben de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ en de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon elkaar gevonden. De gebiedscoöperatie en beweging blijven elkaar opzoeken en versterken. Wij nodigen je daarom graag uit om dit gebied te ontdekken!

Wil je de route mét een volle rugzak fietsen?

Dat kan ook! Er zijn twee startlocaties:

Bij beide locaties kun je de route tijdig reserveren, zodat je met lokale lekkernijen op pad gaat. Denk aan een huisgemaakte muffin, appelsap en een polderijsje.

Rustpunten en QR-codes onderweg

Hier download je een gemakkelijke routekaart. Bij de punten met een mandje kun je boodschappen doen bij de boer en bij punten met een theepot kun je iets drinken of eten.

Op de punten met een koptelefoon kom je podcastborden tegen met verhalen van het gebied. Scan met je telefoon de QR-code op het bord en de podcast opent zich vanzelf. Luister naar de bijzondere verhalen uit het gebied!

Startpunten fietstocht

De Buytenhof is lid van deze gebiedscoöperatie. Ook restaurant Abel bevindt zich met zijn bedrijf aan de rand van het Buijtenland van Rhoon. Twee mooie startpunten voor een tocht door de Rhoonse Polders. Deze fietsroute start bij de Buytenhof. Wil je liever de route bij restaurant Abel starten? Kijk hier voor de alternatieve route

Stap op de fiets en waan je echt even helemaal weg. Geniet van de verse sap en versgebakken muffin en luister tussendoor naar de mooie verhalen over dit gebied. Klaar met de tocht? Haal een kopje koffie, thee of lekker ijsje bij De Buytenhof of restaurant Abel.

Waar kun je starten

Zuid-Holland
Startpunt

Boerderij Buytenhof, Buijtenland van Rhoon, parkeerplaats

Wat kom je onderweg tegen?

Buijtenroute - LET OP alleen te gebruiken voor Buijtenland van Rhoon
Buijtenroute - LET OP alleen te gebruiken voor Buijtenland van Rhoon

1. Start de route bij boerderij De Buytenhof

Op Rijsdijk nummer 98 vind je zorgboerderij De Buytenhof met de hoogstamboomgaard. Deze hoogstam fruitbomen op de Buytenhof zijn in 2004 aangeplant. Precies op de plek waar rond 1900 ook een hoogstamboomgaard stond. Omdat peren en appels in vroegere tijden aan struiken groeiden, kwam er heel wat vakmanschap bij kijken om ze zo hoog te krijgen. De struiken werden geënt op een stam.

Beluister de podcast via de QR-code of op de website van het Buijtenland van Rhoon en ontdek meer over de kwaliteiten van de hoogstamfruitboom.

Buijtenroute - LET OP alleen te gebruiken voor Buijtenland van Rhoon

2. Tuinder Gert van Herk

Vanaf De Buytenhof fiets je richting de Nieuwe weg, rechtsom naar de Achterweg, via Lageweg en Poelweg, rechts naar het Molenpolderpad. Misschien zie je rechts al groenten staan van tuinder Gert. “Mensen kennen graag de boer die hun groenten teelt.” Daarom levert Gert direct aan winkels in Rhoon, Poortugaal en Rotterdam. Zonder tussenhandel. Ook heeft hij een kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt.

Beluister Gert op de podcast en rijd mee op zijn trekker. Scan de QR-code of ga naar de website van het Buijtenland van Rhoon

Buijtenroute - LET OP alleen te gebruiken voor Buijtenland van Rhoon

3. Wilde bijen

Fiets verder naar de Essendijk en sla rechtsom naar de Koedood. Hier kun je boodschappen doen bij familie Kooijman. Vervolg je weg richting de Molenpolderse Zeedijk, tussendoor zie je aan je rechterhand een podcastbord want hier vliegen wilde bijen. Wilde bijen zoemen niet, ze vliegen geruisloos. Het zijn er tienduizenden verdeeld over vele tientallen soorten. Enkele springen eruit, zoals de zeldzame wilde weidebij. In haar kielzog vliegen hier ook twee ‘koekoeksbijen’. Die leggen eitjes in andervrouws nest. Van de kraagbloedbij is lang gedacht dat zij uit ons land was verdwenen, maar hier vliegt zij nog vrolijk rond.

Scan de QR-code op het bord of luister het verhaal op de website van het Buijtenland van Rhoon