Ga direct naar inhoud
Zuid-Holland

Nieuws uit Zuid-Holland

 • 12 juni 2024 | Natascha Hokke

  Boswachter Rosalie (18) geniet van haar droombaan in de natuur in Midden-Nederland

  Het wisselvallige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de recreatie in de prachtige natuurgebieden van Natuurmonumenten dit voorjaar maar mondjesmaat op gang komt. Toch trekt de 18-jarige boswachter Rosalie van Lieshout er meerdere keren per week op uit om toezicht te houden. Als boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) patrouilleert ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen en de omliggende natuurgebieden. “Elke dag maak ik bijzondere dingen mee, dat maakt dit werk zo waardevol”, aldus Van Lieshout.

 • 12 juni 2024 | Natascha Hokke

  Buitenplaats De Tempel; vleermuizenwalhalla aan rand van Rotterdam

  De lente kenmerkt zich door luid zingende vogels, bloeiende planten en een stijgende temperatuur. Maar er is ook iets gaande wat niet direct voor mensen zichtbaar is. De vleermuizen zijn weer actief! Op Buitenplaats De Tempel, in Rotterdam Overschie, vinden verschillende vleermuiskolonies een plekje. In totaal zijn hier zeven soorten waargenomen, voor vijf soorten is De Tempel een belangrijk leefgebied.

 • 24 mei 2024 | Kimberly van Dongen

  Vogeltelling mei 2024

  Na weken van afwezigheid door herstel na een operatie kon gebiedskenner en vogelaar Rob Burgmans afgelopen week weer naar het eiland om te tellen. Nieuwsgierig naar wat hij zou gaan aantreffen stapte hij op de pont, benieuwd naar wat er allemaal veranderd zou zijn in de afgelopen tijd.

 • 17 mei 2024 | Natascha Hokke

  Eerste Groene Halte Rodenrijs zorgt voor verbinding stad & Rotterdams platteland

  Kom met de metro naar de natuur! De eerste Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, is op vrijdag 17 mei feestelijk geopend door wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) en wethouder Michiel Muis van gemeente Lansingerland (o.m. Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving). De natuur wordt voor de stadsbewoner beter bereikbaar; het is slechts 4 haltes van Rotterdam Centraal voordat je tussen de bloemen, vlinders en vogels op het Rotterdams platteland staat. Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs.

 • 02 mei 2024 | Chantal van Burg

  OERRR Speelnatuur Tiengemeten weer open

  Woensdag 1 mei opende OERRR Speelnatuur op Tiengemeten weer haar deuren voor bezoekers. Eindelijk na een periode van sluiting konden kinderen en hun (groot)ouders hier weer terecht voor het bouwen van hutten, buikschuivers maken in de modder en het maken en testen van een zelfgemaakt vlot. Speelnatuur is tijdens de meivakantie open op woensdag, zaterdag en zondag van 10.15 tot 16.30 uur. Buiten de vakantie kun je hier terecht op woensdagmiddag van 13.15 tot 16.30 en op zaterdag en zondag.

 • 01 mei 2024 | Natascha Hokke

  Denk mee over diversiteit & inclusie in de natuur rondom Rotterdam!

  Natuurmonumenten is van álle mensen met hart voor de natuur. Als boswachters rondom Rotterdam vinden we het belangrijk dat iedereen de natuur kan ervaren. Wij zetten ons hier graag voor in, maar we weten ook dat we nog veel te leren hebben, zeker op het vlak van diversiteit & inclusie. Daarom hopen we dat je hierover wilt meedenken en wij van jou kunnen leren.

 • 23 april 2024 | Jeffrey van Heck

  'De meest originele petitie ooit'

  ‘Ik ben bijna 18 jaar Kamerlid en ik vind dit de meest originele petitie die er ooit is aangeboden’, vindt Dion Graus (PVV). ‘Ik heb de natuur zelf achteruit zien gaan.’ Onze boswachters boden op 23 april maar liefst 81.497 persoonlijke beterschapswensen voor de natuur aan Tweede Kamerleden aan. Vooral de berichten op de kaartjes zijn indrukwekkend’, reageert Sandra Beckerman (SP).

 • 23 april 2024 | Natascha Hokke

  Met de metro naar de natuur: opening Groene Halte Rodenrijs

  Kom met de metro vanuit Rotterdam naar het Rotterdams platteland! Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs. Wandel vanaf deze Groene Halte naar bijzondere locaties langs het Polderpad, zoals Herenboeren de Vlinderstrik, Voedselbos Schiebroekse Polder en Belevenisboerderij Schieveen. Een heerlijke dag op gastvrij platteland vol natuur, op slechts 4 haltes vanaf Rotterdam Centraal.

 • 23 april 2024 | Natascha Hokke

  Column stadsboswachter Maurice Kruk: Een zwaluw

  Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

 • 15 april 2024 | Dionne Schouten-Heinrici

  Waarom sluiten we paden af?

  Een pad afsluiten doen we niet zomaar. We willen immers, daar waar het kan, mensen de gelegenheid geven om de natuur te ontdekken en te beleven. Maar soms zijn er andere factoren die zwaarder wegen.