Fons Mandigers uitgeroepen tot beheerder van het jaar
De gebiedsmanager verdient de titel voor zijn inzet voor de Brabantse natuur en natuurontwikkeling.
Fons is een doener, een praktisch en hardwerkend beheerder die in zijn lange loopbaan van bijna 35 jaar, veel gebieden heeft weten te verwerven en natuurontwikkelingsprojecten gerealiseerd heeft én nog aan het realiseren is. Want er is nog genoeg werk aan de winkel waar we een hele kluif aan hebben, zoals Fons zou zeggen. Maar het is ook mooi om even stil te staan bij een aantal resultaten, waarvoor hij mede aan de lat stond.
Natuur langs de Maas
Er liggen plannen om samen met andere partijen ruim 2.000 hectare natuur in het Project MeerMaas te realiseren. Hiervan is al 1.500 hectare uiterwaarden aan Brabantse en deels Gelderse zijde van de Maas tussen Ravenstein en Heusden verworven en ingericht: de Koornwaard, Kesselse Waard, Hemelrijkse Waard, Diedensche Uiterdijk, Middelwaard en Ossenwaard. Voor al deze gebieden was Fons de constante stuwende kracht van verwerving, planvorming tot aanleg en eindbeheerder. Iets dat ruim 30 jaar geleden begon met de verwerving van zo’n 6 hectare in de Mussenwaard.
Samen handen aan de schop in bos en blauwgrasland
Ook in bosgebied de Stippelberg gaat Fons met zijn beheerteam voortvarend te werk met de verbetering van bosstructuur en biodiversiteit. Een opvallende aankoop en sanering was die van de megalegbatterij midden in de bossen van Molenheide. Nu grazen daar weer een kudde schapen en Schotse hooglanders en bloeit de heide er weer!
Maar misschien wel het meest tot de verbeelding sprekend, is het project ‘Blues in the Marshes’. In minder dan 10 jaar tijd is tussen Den Bosch en Drunen ongeveer 250 hectare grond verworven, vernat, ontgraven en werden maaisel en plaggen van regionale blauwgraslanden uitgelegd in het gebied. De eerste resultaten mogen gerust spectaculair genoemd worden getuige de duizenden riet- en andere orchissen en het geel van de grote ratelaars, het paars van de Spaanse ruiter en blauwe knoop die inmiddels op diverse plekken in juni in bloei staan.
Fons werkt daarbij ook zelf zo nodig met schop en kruiwagen mee met zijn team. Ook was Fons met kennis en daadkracht actief bij het behouden en herstellen van diverse eendenkooien. Hij weet kansen te benutten door nauw samen te werken met PGO’s, onderzoekers, waterschap Aa en Maas, lokale groepen, Rijkswaterstaat, ontgronders, gemeenten, adviesbureaus en niet te vergeten de vrijwilligers.