Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel glas-in-loodramen

17 juli 2023

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is in volle gang. Het slot is gebouwd in de stijl van jugendstil. Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet en in de hal kun je niet om het imposante glas-in-loodraam met de beeltenis van Hubertus heen. Alle ramen waren toe aan restauratie en dat was een hele operatie.

Plaatsing Hubertus-raam

Niet alleen het schilderwerk van het jachtslot geeft kleur aan het monument: er is ook veel kleurrijk glas-in-loodwerk aanwezig, met name in het hoofdgebouw. Als groot pronkstuk is in de centrale hal een glas-in-loodraam van Sint Hubertus aangebracht, deze is bij binnenkomst door de centrale voordeur niet te missen. Daarnaast zijn vele binnendeuren en bovenramen voorzien van kleurrijke glas-in-loodramen, welke bijna allemaal een unieke vormgeving en kleurstelling hebben. Al dit prachtig ontworpen en gekleurde glas is aan een onderzoek onderworpen door een glas-in-loodexpert, om vast te stellen welke panelen oorspronkelijk zijn, wat de technische staat is en hoe ze behandeld moeten worden om opnieuw voor een eeuw mee te kunnen.

Verwijderen van het Hubertus-raam

Het Hubertus-raam wordt uit het jachtslot verwijderd

uit elkaar halen van het raam

Het raam wordt uit elkaar gehaald

De zijvleugel was van oudsher niet uitgevoerd met glas-in-loodpanelen, omdat het een vleugel met voornamelijk dienstvertrekken was, een en ander werd hier soberder uitgevoerd dan in het hoofdgebouw het geval was. Door toedoen van de kloosterzusters heeft de zijvleugel in de loop van de tijd toch ook glas-in-loodramen gekregen: zij hebben opdracht gegeven voor het aanbrengen van spitsboogvensters met glas-in-loodafbeeldingen van heiligen. Na de verkoop aan Natuurmonumenten is dit vervangen door simpel en pastelkleurig glas in lood.

Dit raam is klaar

Een van de ramen die reeds gerestaureerd is.

In het restauratieplan zijn deze wijzigingen weer ongedaan gemaakt, waardoor de centrale hal zijn grandeur en symmetrie weer terug heeft gekregen. De hal is weer afgesloten van de serre door een dubbele deur, zodat er geen licht meer vanuit de serre in de hal komt en het oog van de bezoeker wordt getrokken naar het licht door het glas in loodraam van de heilige Hubertus op het bordes van de trap. Ook in het interieur worden bijvoorbeeld in de centrale hal enkele ingrepen uit het verleden ongedaan gemaakt en de oorspronkelijke symmetrie zoveel mogelijk hersteld.

Hubertus wordt terug geplaatst

Terugplaatsing van het Hubertus-raam

In het interieur zijn diverse rijk gedecoreerde glas-in-loodpanelen aanwezig. Het grote Sint Hubertus-raam springt direct in het oog, maar ook andere glas-in-loodpanelen zijn bijzonder fraai en kleurrijk. Voor de restauratie van de raampanelen zijn deze een voor een verwijderd en naar het atelier in Tilburg gebracht. Daar zijn alle panelen uit elkaar gehaald. De loodverbindingen waren door de jaren heen slecht geworden en zijn vervangen. Na het schoonmaken van het glas, waar met name honderd jaar aan nicotine op zat, zijn de glas-in-loodramen weer voorzien van nieuw lood en teruggebracht naar Molenhoek. Het Sint Hubertus-raam is voorzien van beschermende achterzetbeglazing. 

Restauratie glas-in-loodramen Jachtslot Mookerheide

Natuurmonumenten werkt nog volop aan de restauratie van het jachtslot in oorspronkelijke jugendstil stijl. De vleugel is sinds 7 juli geopend als restaurant met terras op de begane grond en een faciliteit voor zakelijke en feestelijke ontvangsten op de eerste verdieping. De gereedkoming van het jugendstilgedeelte volgt pas over enkele maanden. 

Via de website van Natuurmonumenten laten wij iedereen van dichtbij zien hoe de restauratie in zijn werk gaat. Bekijk alle vlogs van de restauratie via speciale restauratiepagina.