Nieuws van de boswachter

Klapekster overwintert in de Nederlandse natuur

19 december 2016 | Sander Verwoerd

Zijn 'boevenmasker' en lugubere praktijken maken van de klapekster een fascinerende wintergast.

Klapekster overwintert in de Nederlandse natuur

Je kunt hem nu regelmatig spotten in onze natuurgebieden, bijvoorbeeld op de Mookerheide en de Stippelberg. Hij valt op door zijn witte lijf en omdat hij vaak boven in een boomtop zit. Rond maart verlaat de vogel Nederland en trekt hij weer naar het noorden.


De 'spietser'


placeholder

Bron: NatuurmonumentenVanuit de boomtoppen speurt de klapekster over zijn jachtgebied naar kleine prooien als muizen, hagedissen en zelfs kleine vogels. Hij doodt zijn prooi met een beet in de nek. Vervolgens prikt hij zijn prooi op scherpe doorns of op prikkeldraad, soms zelfs nog levend. Zo legt de vogel een voedselvoorraad aan. Een luguber gezicht voor ons, maar van levensbelang voor de klapekster om te overleven tijdens strenge winterperioden!

Kom kijken naar de klapekster


Wil je kans maken om deze fascinerende vogel te zien? Maak dan een wandeling over de Mookerheideof">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/mookerheide/routes">Mooker… Stippelberghttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/stippelberg/routes">Stippe…;. Niet getreurd als je hem niet tegenkomt, er valt namelijk genoeg te genieten in deze natuurgebieden!

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd
logo