Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Mookerheide in tv-programma 'Het hek van de dam'

01 september 2020 | Ellen Luijks

Samen met Schaapsherder Thom Manders en zijn 275 schapen lopen Wibi Soerjadi en Martijn Koning in het tv-programma “Het hek van de dam” door Heumensoord en Landgoed Mookerheide. Wil jij Landgoed Mookerheide ook ontdekken? Ik, boswachter Ellen Luijks, geef je graag tips en inspiratie om er zelf op uit te gaan!

schapen op het landgoed

Ervaar het unieke jugendstil Landgoed Mookerheide

Landgoed Mookerheide is een unieke plek waar de jugendstil-architectuur nog volop te bewonderen is. De kassen en de tuinen zijn al gerenoveerd en zodra de zwarte poort open staat is iedereen van harte welkom. Momenteel restaureert Natuurmonumenten het jachtslot. Op het landgoed kun je ook kennismaken met natuurbegraven. Natuurmonumenten werkt samen met Natuurbegraven Nederland aan het herstel van het landgoed. Vanaf het landgoed loop je zo de heide over stuwwalheuvels naar de Heumense Schans op de Mookerheide. Vanaf deze schans heb je een prachtig uitzicht over de heide en het Maasdal.

Kom zelf kijken en wandel net als de herder in ‘Het hek van de dam” over dit historische landgoed. Via de Twee Schansenroute beleef je zelf in 5 kilometer over de heuvels van de heide. Geniet  de uitzichten over het Maasdal, beklim de uitkijktoren, bewonder de zevenstammige eik op de Natuurbegraafplaats en dompel je onder in de bloemenpracht van de tuinen van het landgoed. 

Wandel de route uit de uitzending

schaap en heide

Wandelen in het spoor van de schapen

Wandelen over dezelfde paden als Martijn, Wibi, de herder en zijn schapen? Dat kan. Ga samen met de boswachter van Natuurmonumenten op pad en breng een bezoek aan het jachtslot Mookerheide. Daarna brengen we een bezoek aan de tuinen en de natuurbegraafplaats waar we onder het genot van een kopje koffie een korte pauze houden. Daarna gaat het over de lommerrijke paden van het landgoed naar de heide van de Heumense Schans waar we een mooi uitzicht hebben over het Maasdal. De boswachter zal onderweg vele wetenswaardigheden vertellen. Door de corona-maatregelen kunnen er slechts 8 personen mee.

Zelf op pad met de herder en kudde

Ook een dagje op pad met de schaapsherder? Ga op 19 september samen met de schaapsherder van Bos en Schaap door een van de gebieden in het Rijk van Nijmegen van Natuurmonumenten. Er zijn maar 6 plekken beschikbaar, dus boek snel je tickets.

Excursie landgoed Mookerheide

Lekker ontspannen mee met een rondleiding over het landgoed en door het jachtslot. Ook dat is mogelijk. Ondanks dat het jachtslot aan de vooravond van een grote restauratie staat, is het mogelijk het jachtslot te bezoeken. Samen met de boswachter dwaal je door de kamers van het jachtslot en bekijk je de jugendstil-elementen. Na het beklimmen van de toren nemen we een kijkje bij de tuinen en het parkbos. De boswachter kan er van alles over vertellen en neemt je graag mee.

jachtslot schaap

Achter de schermen

De vraag kwam binnen of ik wilde meewerken aan een schapenprogramma voor SBS6. Natuurlijk! Meteen contact gelegd met de schaapsherders van Bos & Schaap en die waren ook direct enthousiast. Bos & Schaap trekt met meerdere kuddes rond in de regio Nijmegen, dus ook in de gebieden van Natuurmonumenten zoals Heumensoord en de Mookerheide. Niet alleen voor het beheer noodzakelijk, maar een schaapskudde zorgt ook voor een mooie beleving bij de bezoekers. Het is altijd mooi een schaapskudde tegen te komen. 

Schaapsherder Wouter van Bos en Schaap: “Onze schapen zijn dol op gras, hiermee zorgen ze ervoor dat de heide niet dichtgroeit en dat de bezoekers ieder jaar kunnen genieten van een mooi paars heideveld.”Martijn en Wibi

Al snel was de route duidelijk. Vanaf Heumensoord zouden we door het bos naar het Landgoed Mookerheide zouden trekken. Wij mochten Martijn Koning en Wibi Soerjadi verwelkomen. Ze hadden er beide super veel zin in om twee dagen de schapen te verplaatsen. Er deden zich ook spannende momenten voor zoals een smal viaduct oversteken of een gevaarlijke kruising. Uiteraard was het letterlijke hoogtepunt de uitkijktoren van het jachtslot. Waardoor we konden bekijken waar we allemaal al waren geweest. Tijdens deze twee daagse voettocht was er ook genoeg tijd voor ontspanning en lol. 

 

boswachter en wibi en martijn

Onze zorg voor het landgoed

Landgoed Mookerheide is een bijzondere plek met een grote cultuurhistorische waarde. Het landgoed, sinds 2001 aangewezen als beschermd rijksmonument, bestaat uit een jachtslot met daaromheen een park en tuinen. De aanleg ervan startte in 1902. Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer. Zoals de kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een ijskelder (nu vleermuiskelder) en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Toen Natuurmonumenten het landgoed Mookerheide in 1985 verwierf, was van een ‘landgoed’ nog nauwelijks sprake. Na jaren van herstel is het landgoed weer goed beleefbaar en een bezoek meer dan waard. Nu is het jachtslot aan de beurt. Hieronder lees je wat Natuurmonumenten reeds heeft gedaan en wat er nog op de planning staat.

Een eeuw geleden lagen er achter het jachtslot een prachtige moestuin, fruitmuren en kassen. Van oudsher werden in tuinen bij het jachtslot bloemen, groenten en fruit geteeld. In de loop der jaren werd alles echter overwoekerd door struiken en bomen. Natuurmonumenten heeft de monumentale tuinen tussen 2013 en 2016 compleet hersteld en nu groeit en bloeit hier weer van alles! Na de restauratie is in 2017 een enthousiaste groep vrijwilligers in de kassen en de tuinen aan de slag gegaan. Er worden volop groenten en fruit verbouwd. Als de zwarte poort open staat ben je van harte welkom in de tuinen en de kassen. Kijk er gerust eens rond en maak een praatje met de tuinmensen die er aan het werk zijn. Ook kun je bij Zelfgeplukt je een eigen bos bloemen samenstellen. De bloemen zijn geheel natuurvriendelijk geteeld. 

martijn en wibi in de tuinen

Uitkijktoren Mookerschans

Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Natuurmonumenten verbindt verschillende heidegebieden, zodat dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele Twee Schansen route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

Behouden

Het beheren van de natuur en het landgoed doen wij niet alleen voor nu, maar ook voor later. Onze kinderen en kleinkinderen moeten ook nog kunnen genieten van dit prachtige landschap en het jugendstil jachtslot. Help daarom mee en doneer. Alle beetjes helpen.

Het hek van de dam

In het tv-programma ‘Het hek van de dam’ doen bekende Nederlanders dappere poging om een schaapskudde van A naar B te drijven. Samen met de herder maken ze een tweedaagse voettocht door de mooiste gebieden van Natuurmonumenten, dwars door heuvellandschap met uitgestrekte heidevelden, landgoederen en dichte bossen. Vanaf vrijdag 21 augustus elke week te zien bij SBS6 om 20.30 uur.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter