Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open dag op Landgoed Mookerheide

19 juni 2018 | Ellen Luijks

Op zondag 1 juli organiseert Natuurmonumenten samen met de partners van 10.00 – 16.00 uur een open dag bij de kassen van Landgoed Mookerheide! De partners op het landgoed nodigen iedereen die geïnteresseerd is uit om op deze dag een kijkje te komen nemen. Er is van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud. Bezoekers kunnen de gerestaureerde kassen bewonderen, hout zagen, nestkastjes maken en de tuinen bekijken.

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Trots op de prachtige werkplek
In 2014 startte Natuurmonumenten met het opknappen van het Landgoed Mookerheide. Samen met Driestroom en DeSeizoenen zijn de historische kassen op het landgoed volledig gerestaureerd. In en rondom de kassen worden kruiden, groenten en fruit gekweekt door mensen met een ondersteuningsvraag en/of afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers. Zij worden begeleid door begeleiders van Driestroom en DeSeizoenen. De producten worden verkocht in Landwinkel de Mookerheide in het jachtslot. Daarnaast kan men ieder weekend en op woensdagen heerlijk vertoeven bij Lagom, waar je een kopje koffie met wat lekkers erbij kunt drinken.

Wat is er allemaal te doen.  
Natuurmonumenten heet iedereen welkom. Ze geven er informatie over de streek en weten waar het heerlijk wandelen is. Heeft u vragen over de natuur? Kom ze gerust stellen aan een van onze boswachters.

In de Landwinkel staat er een heerlijke proeverij van streekproducten klaar. Er is heerlijk Italiaans ijs van de melk van de koeien van boer Spierings en er zijn twee brandrode kalfjes te bewonderen.

Bij Lagom kun je terecht voor heerlijke Zweedse fika (lekkernijen), is er een kleine curiosa-markt en zal verhalervertellen Jack Stoop legendes van de Mookerheide vertellen, om 11.30 uur, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Vanaf het terras kun je ook heerlijk genieten van de klanken van Multiplex. Zij brengen diverse stukken ten gehore van klassiek tot Latijns Amerikaans.

Zorginstelling DeSeizoenen zullen je van alles vertellen over hun werkwijze in de tuinen. Vanuit hun andere locatie in Oploo, Bronlaak, bieden ze allerlei artikelen aan die door de cliënten zijn gemaakt. 

Zorginstelling Driestroom kan je alles vertellen over mensen de zorgvraag die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Heb je interesse of ken je iemand die wellicht interesse heeft bij het jachtslot te komen werken, kom dan zeker even aan. 

Het landgoed heeft een lange geschiedenis. Vele mensen kwamen al vaak op het landgoed. Daarom is er aparte tent in gericht over de geschiedenis van het landgoed. Heeft nog verhalen of foto's. Wij horen ze graag. Wil je mee met een van onze rondleidingen door het jachtslot. Ieder heel uur tussen 12 en 15 uur, vertrekt er een groep. Leden van Natuurmonumenten kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis mee. Geen lid? Voor slechts 5 euro kun je deelnemen aan de rondleiding en steun je de restauratie van het jachtslot.Ter plekke lid worden kan uiteraard ook. Laat je verbazen in dit unieke jugendstil bouwwerk dat uniek is voor Nederland.

Er zijn diverse stand van organisaties, zo vindt je er:
- Natuurbegraven Nederland
- Bos in wol, producten gemaakt van schapenwol en vilt
- Wildbeheereenheid Maas en Niers
- IVN Maas en Niers
- Heleno Kruiden
- Nederlands wijnbouwcentrum
- Outdoor education, materialen voor buitenonderwijs, milieueducatie. Hier kun je reuzebellen blazen en voetsporen maken.
-  Roselle Tea
- Tinnegieter
- Kleurrijke Kaarsen
- Een houtkunstenaar maakt de mooiste beelden van hout

Kom ontdekken hoe OERRR je bent en loop het mini-blotevoetenpad. Durf jij te voelen in onze voelkist. Je kunt ook nestkastjes timmeren, zodat je volgend jaar de kleine meesjes in de tuin hoort piepen. Voor een kleine bijdrage van 3 euro heb je al een kastje.

Benieuwd naar de schapen op de Mookerheide. De schaapsherder van Bos en Schaap is de hele dag met de kudde aanwezig. Hij zal demonstraties geven. Ook maakt hij af en toe een ommetje met de schapen op het terrein. 

Benieuwd naar de planten in de tuinen. Er zijn vrijwilligers van de onderhoudsgroep aanwezig om uitleg te geven over de planten en de tuinen. Een plantje mee naar huis nemen? Dat kan, bij de kleine kas hebben cliënten van de tuinen een kleine plantenmarkt.

Trek gekregen? Bij Lagom kun je kiezen uit diverse soorten broodjes en gebak. Bij de Barn (werkschuur vrijwilligers en cliënten kun je frietjes, broodjes worst en poffertjes krijgen gemaakt door Metsemakers Catering. 

Graag tot ziens!
Genoeg te beleven op 1 juli voor een compleet dagje uit. U bent van harte welkom op zondag 1 juli van 10.00 – 16.00 uur. Landgoed Jachtslot Mookerheide ligt aan de Heumensbaan 2 in Molenhoek (Midden in de bossen tussen Groesbeek en Molenhoek). Kom kijken, ruiken en proeven!

De partijen
Landgoed Jachtslot de Mookerheide is een samenwerking tussen Natuurmonumenten, DeSeizoenen en Driestroom, Landwinkel Mookerheide, Natuurbegraven Nederland en Lagom. Zij hebben de handen ineen geslagen bij het ontwikkelen van het gebied rondom het Jachtslot.

Kom kijken in de kassen
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter