Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zorg voor gebruikers in het bos

23 november 2020 | Ellen Luijks

De natuur in Nederland staat onder druk, van stikstofproblemen tot dalende biodiversiteit en recreatiedruk. Zeker door corona is het nóg drukker geworden; gelukkig zorgt het ook het besef van het belang van de natuur. Dat is een van de redenen om mee te werken aan het initiatief van het mountainbikecollectief Rijk van Nijmegen om de bestaande mountainbikeroutes in de gebieden Mookerheide en Heumensoord op een andere plek neer te leggen. Ook andere terreinbeheerders/eigenaren in deze regio werken hieraan mee.

mountainbikers

Wij zijn blij om te zien dat de bezoekers, zowel mountainbikers als wandelaars, zo betrokken zijn bij onze gebieden. Om de natuurbeleving van iedere gebruiker zo optimaal mogelijk te laten zijn, gaan we de routes zoveel als mogelijk van elkaar scheiden. Zo houden we rekening met alle gebruikers in het gebied, maar ook met de natuur.

De natuur en cultuurhistorie gaan er ook op vooruit. Zo is mountainbiken op de gehele Sint-Jansberg niet meer toegestaan. Er komt een andere verbindingsroute tussen Gennep en de blauwe mountainbikeroute. Uiteraard was het al niet toegestaan om buiten de mountainbikeroute te rijden, maar met de nieuwe route helpen de mountainbikers zelf mee aan het behoud van de natuur. Zo krijgen reptielen meer kans bij de Heumense Schans en wordt een oude grenswal in ere hersteld.

De nieuwe mountainbikeroute is al met vlaggetjes uitgezet in het gebied. Vanaf volgende week zullen de werkzaamheden starten. Deze bestaan uit het snoeien en verwijderen van kleine struikjes om een doorgang te creëren van ongeveer twee meter breed. Daarna wordt de humus laag met een breedte van één meter afgeschraapt met een kleine graafmachine en wordt de route gemodelleerd.

Als de route klaar is, wordt de bewegwijzering omgezet en is de nieuwe route klaar voor gebruik. Op de oude route mag dan ook niet meer gereden worden. Het mountainbikecollectief hoopt voor het einde van het jaar klaar te zijn. Dan kan iedereen gescheiden op zijn eigen pad van de natuur genieten. Tot dan heb oog voor de natuur en oog voor elkaar en laat iedereen in zijn waarde. Zo kunnen we allemaal van de natuur genieten.

uitvlaggen MTB-route

De nieuwe mountainbikeroute wordt met vlaggetjes aangegeven

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter