Wandelen

Rondje Mookerheide - Rode route

Wandelen

Rondje Mookerheide - Rode route

Maak een leuk rondje over de Mookerheide en geniet van het uitzicht. 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Uitgestrekte heide

Vaak spreken we over de Mookerheide als het hele gebied inclusief de Heumense- en Mookerschans. Dit is heel logisch, als je bedenkt dat de heidegebieden vroeger allemaal met elkaar verbonden waren: het was één groot heidegebied. Maar in de loop der jaren zijn overal bossen gegroeid en is het heidegebied gesplitst in de Heumense schans, de Mookerschans en op deze plek: de Mookerheide.

Natuurmonumenten verbindt de heidegebieden weer met elkaar, zodat dieren als de zandhagedis en gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel, om zich te kunnen voortplanten en verder te verspreiden.

Zandhagedis
Uitgestrekte heide

2Vergezichten

Geniet hier even van het uitzicht over het glooiende landschap. De heide die je hier ziet, is de struikheide. Deze heide is niet alleen spectaculair om te zien, maar vormt ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren. 

Het ree, de zandhagedis, de nachtzwaluw, de roodborsttapuit en de gladde slang komen hier allemaal voor. En rond augustus staan de heidestruiken in bloei, dan wordt het gebied bedekt met een prachtig paars tapijt!

Bloeiende struikheide
Vergezichten

3Duizenden jaren oud

Op deze plek beleef je heel goed het glooiende landschap. In de voorlaatste ijstijd duwde een gigantische ijsmassa het land op tot een stuwwal. Zelfs rivieren die altijd van zuid naar noord liepen, veranderden hun loop. Omdat zij niet door de ijsmassa's en stuwwal heen konden bogen zowel de Waal, Rijn en Maas af naar het westen. 

Zo’n 50.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, kwam er geen enkele massa landijs meer zover zuidelijk. Maar de grond was nog wel bevroren en al het smeltwater van het smeltende ijs kon niet wegzakken.

Er ontstonden gigantische modder- en waterstromen, die dalen in het landschap sleten. Zo ontstond het vooral in Limburg bekende heuvelachtige landschap, wat dus eigenlijk een landschap van dalen is!

4Lawaaivogel

Heb je de gaai al gehoord? Hij schreeuwt vaak luid door het bos. Meestal doen ze dit wanneer ze indringers zien. Zo slaan ze alarm en waarschuwt hij direct andere dieren in het bos.

Niet dat deze vogel heel veel lijkt te geven om andere dieren! Want naast noten en andere vruchten, eet hij ook insecten, jonge vogeltjes, eieren en kleine knaagdieren. 

De gaai is familie van de kraai en je herkent hem aan zijn mooie roze/beige gekleurde veren. Hij is ook van het bosbewoner ook steeds meer een stadsvogel geworden.

Gaai lekker aan het badderen
Lawaaivogel

5Schotse hooglanders

Misschien heb je ze al gezien of horen loeien… hier grazen namelijk Schotse hooglanders. Deze runderen zijn met hun bonte warme vacht en grote horens indrukwekkend om te zien. Wanneer je minimaal 25 meter afstand houdt, vinden ze het prima dat je voorbij loopt. Zorg wel dat je de hond aan de lijn houdt.

Grote grasmaaiers

Natuurmonumenten is heel blij met deze  'werknemers' die altijd lunchpauze hebben. De Schotse Hooglanders grazen heel graag van het gras en jonge boompjes die opgroeien tussen de heideplanten. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de heide niet dicht groeit met bomen. Zo blijft de heide een fijne plek voor bijzondere dieren zoals de zandhagedis. En kunnen wij blijven genieten van het weidse uitzicht.

Nieuwsgierige hooglanders
Schotse hooglanders

6Hét bankje

Hier is het zeker de moeite waard om even pauze te nemen. Dit is hét bankje op de Mookerheide: een begrip in de omgeving. Het is een plek waar al duizenden mensen van hebben kunnen genieten van het uitzicht en nog veel meer foto's zijn gemaakt. 

Je kijkt vanaf dit bankje in de richting van de Maas richting het dorp Cuijk, je ziet (meestal) heel duidelijk de dubbele kerktoren in de verte. Dit gebied aan de Maas heet het Land van Cuijk. Je kunt hier tientallen kilometers ver kijken in het Brabantse land.

Het bankje van de Mookerheide
Hét bankje

7Roodborsttapuit

We noemden deze bewoner van de Mookerheide al eerder tijdens onze route: de roodborsttapuit. Het is een typisch heidevogeltje dat graag vanaf een boomtop zijn lied ten gehore brengt. 

Deze zangvogel is ongeveer 12 cm groot is. Het mannetje herken je aan zijn zwarte kop, duidelijke witte vlekken op de zijkanten van de hals en een oranje borst. Het vrouwtje is bruiner en wat minder uitbundig oranje gekleurd. De roodborsttapuit is een insecteneter. Vanuit een uitkijkpost speurt de vogel de omgeving af naar een lekker hapje.

Roodborsttapuit
Roodborsttapuit

8Reptielen op de hei

Verscholen tussen de heide leven veel bijzondere dieren die zich niet gauw laten zien, zoals de hazelworm en de gladde slang. Voor deze dieren legt Natuurmonumenten tapijttegels neer waaronder zij zich kunnen verschuilen. 

Wij kunnen zo weer bijhouden hoeveel dieren er ongeveer in het gebied leven. Onder of bij de tegels  vinden we regelmatig ook kleine slangen; een teken dat het goed gaat met de populatie! En wees gerust: de gladde slang is ongevaarlijk en blijft het liefst ver uit de buurt van mensen. 

Groene hagedis

Op warme zomerdagen kun je ook het geluk hebben dat je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis ziet liggen. Dit mooie reptiel warmt zich graag op in de zon. Je herkent het mannetje aan een felgroene buik, het lijkt wel een exotisch beestje.

Vooral als de zon net op is, zal een hagedis minder snel wegschieten. Hij moet dan nog op temperatuur komen. De kans dat je er dan eentje op de foto kunt zetten, is dan een stuk groter!

zandhagedis
Reptielen op de hei

9Dood hout doet leven

De natuur laat het ons iedere dag zien. Veel dieren en schimmels zoals paddenstoelen, maken graag gebruik van dood hout.

Je vindt er talloze kleine beestjes die een lekkere maaltijd zijn voor vogels zoals bijvoorbeeld de specht. Ook kunnen zij er hun nestholte in hakken. En later profiteren daar ook vleermuizen van, als zij boomholtes bewonen om de dag door te komen. 

Natuurmonumenten laat daarom bewust veel dood hout liggen zodat allerlei dieren en paddenstoelen hier gebruik van kunnen maken. Zo houden we de kringloop in leven en kan het bos zich blijven ontwikkelen tot een gevarieerd en natuurlijk leefgebied voor planten en dieren.

Zometeen is je rondje over de Mookerheide compleet. Wandel dan hetzelfde stuk als de heenweg weer terug naar Herberg 't Zwaantje. 

We hopen dat je hebt genoten van deze wandeling!

Dood hout
Dood hout doet leven
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.