Wandelen

Rondje Mookerheide - Rode route

Wandelen

Rondje Mookerheide - Rode route

Maak een leuk rondje over de Mookerheide en geniet van het uitzicht. Waar vanaf half augustus de heide in al zijn pracht en praal paars kleurt.

  • De route wordt aangegeven met rode pijltjes en is 3 kilometer lang.
  • Zorg dat je goed ter been bent, want het gebied is erg reliëfrijk.
  • TIP: Vind je 3 kilometer te kort? Je kunt ook doorsteken naar de Jansberg (paarse route) of plak er de blauwe  Herrendalroute (ook 3 kilometer) aan vast. Ook is het mogelijk de Bisseltroute vanaf de parkeerplaats te volgen richting Landgoed Mookerheide. Deze is 6,2 kilometer.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Uitgestrekte heide

Vaak spreken we over de Mookerheide als het hele gebied inclusief de Heumense- en Mookerschans. Dit is heel logisch, als je bedenkt dat de heidegebieden vroeger allemaal met elkaar verbonden waren: het was één groot heidegebied. Maar in de loop der jaren zijn overal bossen gegroeid en is het heidegebied gesplitst in de Heumense schans, de Mookerschans en op deze plek: de Mookerheide.

Natuurmonumenten verbindt de heidegebieden weer met elkaar, zodat dieren als de zandhagedis en gladde slang door het hele gebied kunnen trekken op zoek naar voedsel, om zich te kunnen voortplanten en verder te verspreiden.

Zandhagedis
Uitgestrekte heide

2Vergezichten

Geniet hier even van het uitzicht over het glooiende landschap. De heide die je hier ziet, is de struikheide. Deze heide is niet alleen spectaculair om te zien, maar vormt ook het leefgebied van veel bijzondere planten en dieren. 

Ree, zandhagedis, nachtzwaluw, roodborsttapuit en gladde slang komen hier allemaal voor. En rond augustus staan de heidestruiken in bloei, dan wordt het gebied bedekt met een prachtig paars tapijt!

Bloeiende struikheide
Vergezichten

3Tienduizenden jaren oud

Op deze plek beleef je heel goed het glooiende landschap. In de voorlaatste ijstijd duwde een gigantische ijsmassa het land op tot een stuwwal. Zelfs rivieren die altijd van zuid naar noord liepen, veranderden hun loop. Omdat zij niet door de ijsmassa's en stuwwal heen konden bogen zowel de Waal, Rijn en Maas af naar het westen. 

Zo’n 50.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd, kwam er geen enkele massa landijs meer zover zuidelijk. Maar de grond was nog wel bevroren en al het smeltwater van het smeltende ijs kon niet wegzakken.

Er ontstonden gigantische modder- en waterstromen, die dalen in het landschap sleten. Zo ontstond het vooral in Limburg bekende heuvelachtige landschap, wat dus eigenlijk een landschap van dalen is!

Uitzicht Mookerheide
Tienduizenden jaren oud

4Lawaaivogel

Heb je de gaai al gehoord? Hij schreeuwt vaak luid door het bos. Meestal doet hij dit wanneer hij indringers ziet. Hij slaat alarm en waarschuwt zo ook direct andere dieren in het bos.

Niet dat deze vogel heel veel lijkt te geven om andere dieren! Want naast noten en andere vruchten, eet hij ook insecten, jonge vogeltjes, eieren en kleine knaagdieren.

De gaai is familie van de kraai en je herkent hem aan zijn mooie roze/beige gekleurde veren. Hij is ook van het bosbewoner ook steeds meer een stadsvogel geworden.

Gaai
Lawaaivogel

5Schotse hooglanders

Misschien heb je ze al gezien of horen loeien… hier grazen namelijk Schotse hooglanders. Deze runderen zijn met hun bonte warme vacht en grote horens indrukwekkend om te zien. Wanneer je minimaal 25 meter afstand houdt, vinden ze het prima dat je voorbij loopt. Zorg wel dat je de hond aan de lijn houdt.

Natuurmonumenten is heel blij met deze  'werknemers' die altijd lunchpauze hebben. De Schotse Hooglanders grazen heel graag van het gras en jonge boompjes die opgroeien tussen de heideplanten. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de heide niet dicht groeit met bomen. Zo blijft de heide een fijne plek voor bijzondere dieren zoals de zandhagedis. En kunnen wij blijven genieten van het weidse uitzicht.

schotse hooglander op Westerheide
Schotse hooglanders
Prachtige Schotse Hooglander
Schotse hooglanders

6Hét bankje

Hier is het zeker de moeite waard om even pauze te nemen. Dit is hét bankje op de Mookerheide: een begrip in de omgeving. Het is een plek waar al duizenden mensen van hebben kunnen genieten van het uitzicht en nog veel meer foto's zijn gemaakt. 

Je kijkt vanaf dit bankje in de richting van de Maas richting het dorp Cuijk, je ziet (meestal) heel duidelijk de dubbele kerktoren in de verte. Dit gebied aan de Maas heet het Land van Cuijk. Je kunt hier tientallen kilometers ver kijken in het Brabantse land.

Het bankje van de Mookerheide
Hét bankje

7Roodborsttapuit

We noemden deze bewoner van de Mookerheide al eerder tijdens onze route: de roodborsttapuit. Het is een typisch heidevogeltje dat graag vanaf een boomtop zijn lied ten gehore brengt.

Deze zangvogel is ongeveer 12 cm groot is. Het mannetje herken je aan zijn zwarte kop, duidelijke witte vlekken op de zijkanten van de hals en een oranje borst. Het vrouwtje is bruiner en wat minder uitbundig oranje gekleurd. De roodborsttapuit is een insecteneter. Vanuit een uitkijkpost speurt de vogel de omgeving af naar een lekker hapje.

Roodborsttapuit
Roodborsttapuit

8Langere wandeling

Wil je de wandeling nog wat langer maken? Dat kan! Bij de het huis de Sweare noodt, onderaan bij het bankje kun je door het klaphek en kun je bij wandelknooppunt 21 via nummer 22 en 27 doorsteken naar de Sint-Jansberg of volg hierbij de paarse pijltjes. Dit staat ook het informatiepaneeltje daar aangegeven.

Op de Sint-Jansberg kun je dan de witte route volgen van 5,5 kilometer. Je komt dan vanzelf weer terug bij wandelknooppunt 27 en de paarse pijltjes, die je dan weer terug volgt naar dit punt waar je begonnen bent. Daarna kun je deze rode wandelroute over de Mookerheide vervolgen.

Wandelen schoenen
Langere wandeling

9Reptielen op de heide

Verscholen tussen de heide leven veel bijzondere dieren die zich niet gauw laten zien, zoals de hazelworm en de gladde slang. Ze verschuilen zich onder dode boomstammen of tussen de dichte heidestruiken. We vinden ook regelmatig kleine slangen; een teken dat het goed gaat met de populatie! En wees gerust: de gladde slang is ongevaarlijk en blijft het liefst ver uit de buurt van mensen. De hazelworm is maar een 'vreemde vogel'. Hij is geen worm, hij ziet er op het eerste oog uit als een slang, maar is een pootloze hagedis! 

Groene hagedis

Op warme zomerdagen kun je ook het geluk hebben dat je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis ziet liggen. Dit mooie reptiel warmt zich graag op in de zon. Je herkent het mannetje aan een felgroene buik, het lijkt wel een exotisch beestje.

Vooral als de zon net op is, zal een hagedis minder snel wegschieten. Hij moet dan nog op temperatuur komen. De kans dat je er dan eentje op de foto kunt zetten, is dan een stuk groter!

Gladde slang
Reptielen op de heide
Hazelworm
Reptielen op de heide
Zandhagedis
Reptielen op de heide

10Waterwingebied

Heb je de betonnen platen met ijzeren luiken al gezien? De Mookerheide is een bron waar water wordt gewonnen door Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voor het Limburgse drinkwater. Een natuurgebied boven de bronnen vormt een goede bescherming, maar de Mookerhei is wel een kwetsbare bron. Alles wat er in de omgeving gebeurt, heeft effect op de waterkwaliteit. Van bestrijdingsmiddelen tot medicijnen in het water en wat jij in je tuin gebruikt. Laten we zuinig zijn op ons water!

Flesje drinkwater
Waterwingebied

11Dood hout doet leven

De natuur laat het ons iedere dag zien. Veel dieren en schimmels zoals paddenstoelen, maken graag gebruik van dood hout.

Je vindt er talloze kleine beestjes die een lekkere maaltijd zijn voor vogels zoals bijvoorbeeld de specht. Ook kunnen zij er hun nestholte in hakken. En later profiteren daar ook vleermuizen van, als zij boomholtes bewonen om de dag door te komen. 

Natuurmonumenten laat daarom bewust veel dood hout liggen zodat allerlei dieren en paddenstoelen hier gebruik van kunnen maken. Zo houden we de kringloop in leven en kan het bos zich blijven ontwikkelen tot een gevarieerd en natuurlijk leefgebied voor planten en dieren.

De geheimen van dood hout
Dood hout doet leven

12Lekker gewandeld?

Wij hopen dat je genoten hebt van deze veelzijdige wandeling. Wil je dat dit landschap voor de toekomst behouden blijft en je volop in de Nederlandse natuur kunt blijven wandelen? Steun dan het werk van Natuurmonumenten en word lid. Want alleen met jouw steun kunnen we prachtige gebieden zoals Landgoed Mookerheide behouden voor de toekomstige generaties. Ga hiervoor naar natuurmonumenten.nl/leden/nbr.

Wil je geen lid worden of ben je al lid en wil je iets extra's doen voor de natuur? Dat kan ook! Je kiest zelf het bedrag dat je eenmalig wilt doneren. Dit kan al vanaf € 2,50. Je betaalt gemakkelijk en veilig met iDeal, via natuurmonumenten.nl/donatie/nbr

Social media

Wil je het laatste nieuws weten over dit gebied volg de boswachters dan via facebook: facebook.com/groups/NMrijkvannijmegen. Daar kun je ons ook laten weten wat je van deze route vond. Of volg ons via instagram.com/natuurmonumenten_rijkvnijmegen.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.