Ga direct naar inhoud
Nieuws

Groene metamorfose voor entree Naardermeer

29 juni 2021 | Angelique Aerts

Meer groen op het erf van Stadzigt; dat was de insteek van de make-over voor de entree van het Naardermeer. Ook de ontvangstruimte met tentoonstelling in de Gasterij kreeg een flinke opknapbeurt. Hier werd zondag ter ere van het nieuwe erf een borstbeeld onthuld van Jac P Thijsse, redder van het Naardermeer en oprichter van Natuurmonumenten.

Erf Stadzigt

Mooie samenwerking

Het bronzen beeld is gemaakt door kunstenaar en natuurliefhebber Peter Bulsing. Vrijwilligers Thijn Westermann en Fransien Jongmans wisten met een wervingsactie het geld hiervoor bij elkaar te sprokkelen. Zij vormen het creatieve brein achter de groene metamorfose van het erf. Het idee hiervoor ontstond eind 2018 tijdens een zogenaamd Meet & Matchdiner van het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. Daar kwam boswachter Geeke Remmelts in gesprek met beide dames over het vergroenen van het stenen erf op Stadzigt. Tuinarchitecte Fransien en natuurliefhebber Thijn hadden daar allerlei ideeën bij en gingen samen aan de slag.

Groener en natter erf

Het resultaat is onder meer een grote poel midden op het erf als verlengde van de vaart. Daar omheen is volop ruimte voor planten die van nature in het gebied voorkomen. Een deel hiervan is dit voorjaar ingezaaid met een speciaal geselecteerd bloemenmengsel, zodat juist wilde bijen hiervan profiteren. De platanen op het erf verhuisden naar een stolpboerderij en maakten plaats voor een linde en een notenboom. Ook hebben enkele veeneiken een plekje op het erf gekregen; deze versteende boomstammen zijn afkomstig uit de moerasbodem van het Naardermeer en zijn een paar duizend jaar oud. Daarnaast is de aanlegsteiger voor de vaarexcursies vernieuwd en toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn. Uiteindelijk is het een echte Greenspot geworden. Naast de Greenspot bij het Naardermeer zijn er nog vier andere Greenspots voor biodiversiteit.

Ereplekje voor Thijsse

De ontvangst- en tentoonstellingsruimte bij de Gasterij is door Thijn en Fransien opnieuw ingericht. Daar heeft het beeld van Thijsse een ereplekje gekregen. Peter Bulsing bood het door hem gemaakte wassen beeld gratis aan en dankzij de geslaagde crowdfundingsactie kon het in brons gegoten worden. Nu kan niemand meer om de stamvader van het oudste beschermde natuurgebied heen tijdens een bezoek aan het Naardermeer. Naast de tentoonstelling over Jac P. Thijsse is er ook een tentoonstelling over zaden en wilde planten, ingericht door het Levend Archief. Kom naar Stadzigt om het erf en de tentoonstellingen te bewonderen en laat je inspireren!

Jac P Thijsse
Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts