Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nazomer is sprinkhanentijd

19 september 2023 | Angelique Aerts

Het Naardermeer is een sprinkhanensoort rijker. Boswachter Tim van den Broek hoorde een zoemend geluid dat doet denken aan het geruis wat je hoort onder de draden van een hoogspanningsmast. De greppelsprinkhaan, nog niet eerder in het Naardermeer waargenomen. Deze soort is niet zeldzaam in Nederland en breidt zijn leefgebied naar het noordwesten uit.

Moerassprinkhaan

Veel sprinkhanen in de nazomer 

Een andere karakteristieke sprinkhaan van het Naardermeer is de moerassprinkhaan. Zoals de naam al zegt voelt hij zich goed thuis in de nattigheid. Het is een zogenaamde kortspriet of veldsprinkhaan. Hij is erg mooi gekleurd met rood, zwart en geel. Vrouwtjes kunnen zelfs paars zijn. Boswachter Tim: 'Zijn zang is niet echt opvallend, maar als je het geluid kent, hoor je op het veel plaatsen. Het is een kort getik dat lijkt op het tikken van schrikdraad. Vroeger stond deze sprinkhaan op de rode lijst, maar door vernattingsmaatregelen in natuurgebieden gaat het beter en komt hij gelukkig op veel meer plaatsen voor.'

In je eigen tuin

De sprinkhaan die iedereen wel kan horen, zelfs vanuit een rijdende trein of auto is de grote groene sabelsprinkhaan. 'Hij is zeer algemeen komt overal in Nederland voor, ook in tuinen en parken in de stad. Hij maakt een heel harde ratel en zingt ook in de avonduren. Let maar eens op als je in je tuin zit', aldus boswachter Tim.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts