Ga direct naar inhoud
Nieuws

Podcast: Hoe beschermen én genieten we van natuur?

06 oktober 2022 | Angelique Aerts

In coronatijd hebben we massaal de heilzame effecten van de natuur ontdekt. Dat is mooi voor ons, maar natuurgebieden worden overspoeld door bezoekers. Daar lijden planten en dieren onder. Hoe beschermen we de natuur én blijven we ervan genieten? Luister naar de podcast met boswachter Luc Hoogenstein van en aan het Naardermeer.

Ree in het hoge gras

Dat natuur goed is voor de fysieke en mentale gezondheid, is in talloze onderzoeken bewezen. Door de natuur in te gaan, al is het maar naar een parkje in de buurt, kom je even uit je hoofd. Maar helaas gaan de toenemende bezoekersaantallen gepaard met verstoring van flora en fauna. Bordjes met verboden gebied en blijf op de paden worden niet gelezen door bezoekers. En zo staan wandelaars plotseling oog in oog met een groep reeën, die opschrikken en wegrennen.

-> Gelijk naar de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren over wat de natuur voor hun gezondheid betekent. 

Uitleggen waarom natuur beschermd moet worden

Dat wegrennen is een probleem, vertelt Luc Hoogenstein, boswachter bij het Naardermeer. “Als reeën opschrikken, komt het weleens voor dat ze onder een auto lopen. Dit is ook bij vogels een probleem: als een vogel steeds opvliegt omdat recreanten te dichtbij komen, verspilt hij veel energie. Energie die de vogel hard nodig heeft”. Door bezoekers vriendelijk te wijzen op overtredingen en uit te leggen waarom de natuur beschermd moet worden, kom je al heen ver, vertelt hij. Psychologe Daphne Meuwese is het daar mee eens. “Als mensen weten waarom het belangrijk is, zijn ze veel meer bereid om naar de regels te luisteren”.  

Boswachter Luc Hoogenstein en psychologe Daphne Meuwese praten verder in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren over wat de natuur voor hun gezondheid betekent.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts