Ga direct naar inhoud
Nieuws

Prachtige wintergasten op het Naardermeer

08 februari 2024 | Angelique Aerts

We zitten midden in de winter. In en rond het Naardermeer is het nog genieten van wintergasten zoals de smient en grote zaagbek. In februari/maart trekken deze wintergasten alweer naar het noorden om te broeden in Scandinavië en Rusland. Even genieten dus nog van deze twee prachtige soorten. Pak de verrekijker er eens bij en bekijk ze van dichtbij. Je zult verstelt staan van hun prachtige verenkleed!

Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen

Honderdduizenden smienten in NL

Er overwinteren wel honderdduizenden smienten in Nederland in de winter, een groot deel van alle smienten die in Europa overwinteren. Boswachter Angelique Aerts van Natuurmonumenten: ‘Ik zie ze overdag veel langs de oevers en op het land in groepen van 10-20 of meer. Het zijn prachtige eenden, je moet ze echt eens door de verrekijker bekijken! De kop van de man is kastanjebruin met een grote roomgele streep van de snavel over de kop. En een wit en grijs lijf, een hele mooie combinatie.’ 

Ze eten alleen plantaardig voedsel, dus gras, blaadjes, zaadjes en algen. Ze grazen vaak ’s nachts in graslanden en foerageren langs oevers in het water. Ze slapen overdag op grote waterplassen, dan vaak in grote groepen tegelijk. ‘In de avond en nacht hoor je smienten vaak, ze fluiten met een soort ‘wiew’. Daarom noemen we ze ook wel ‘fluiteenden’’ aldus boswachter Angelique.

Opvallende verschijning

De grote zaagbek is een duikeend die op vis jaagt onder water. Met een getande snavel om glibberige vissen te vangen en vast te houden. Boswachter Angelique: ‘Die snavel is knalrood en dun, daar herken ik ‘m altijd aan. Maar ook het contrast van donkergroen en wit op het lijf zorgt ervoor dat het een opvallende verschijning is. Je moet iets beter je best doen om deze soort te zien, maar ze zitten elke winter op en rond het Naardermeer. Ik zie ze in het water direct aan Gasterij Stadzigt bij ons kantoor of op de Karnemelksloot.’ Ook grote zaagbekken vertrekken in februari-maart naar hun broedgebieden in Scandinavië en Rusland.

Grote Zaagbekken
Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts