Ga direct naar inhoud
Nieuws

Slangenarend gespot boven Naardermeer

31 juli 2023 | Angelique Aerts

Afgelopen dagen verblijft er een slangenarend rond het Naardermeer. Een grote roofvogel, bijna anderhalf keer groter dan de buizerd, die op de ringslangen af komt. Hij wordt vaker in Nederland gezien, maar het blijft een bijzondere soort.

Slangenarend - Saxifraga Martin Mollet

De roofvogel wordt in de zomer regelmatig waargenomen in Nederland, maar dan vooral in Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. „De afgelopen vijf jaar zien we hem ook elk jaar bij het Naardermeer” aldus boswachter Angelique Aerts. Dat komt volgens haar omdat de slangenarend, de naam verklapt het al, het liefst slangen eet. „En in het Naardermeer zitten veel ringslangen, waardoor het gebied aantrekkelijk voor de vogel is.”

Hoog in de lucht

De slangenarend is een aansprekende soort van het Middellandse Zeegebied, in gebieden met veel slangen en andere reptielen, het hoofdvoedsel van deze roofvogel. Ze zijn het best te herkennen aan lichte, soms bijna geheel witte onderzijde met strepen. En ze zweven langdurig op zoek naar prooi waar ze heel hoog in de lucht bidden.

Jonge vogels

De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Midden-Frankrijk. Door bescherming nemen slangenarenden langzaam toe in West-Europa. Slangenarenden broeden vooral in open, droge gebieden in Zuid-Europa, zeldzamer in Oost-Europa, ook in gebieden met moerassen en moerasbossen. De slangenarenden die Nederland aandoen, zijn vrijwel altijd jonge vogels. Deze broeden nog niet en zwerven vanuit het reguliere verspreidingsgebied naar het noorden. Dat er nu een slangenarend verblijft, is niet alleen leuk voor vogelaars, het heeft ook een bijzondere ecologische betekenis. De slangenarend is namelijk een gespecialiseerde roofvogel die alleen gedijt bij een gezonde populatie reptielen. 'Daar zijn we dus heel blij mee' zegt boswachter Aerts.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts