Ga direct naar inhoud
Nieuws

Afsluiting familiepad Dwingelderveld voor broedende kraanvogel

28 mei 2021 | Fred Prak

Het veelgebruikte wandelpad dat start vanaf de parkeerplaats Achter ’t Zaand is tijdelijk afgesloten voor publiek. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben hiertoe besloten omdat een paartje kraanvogels er een nest heeft gemaakt. Kraanvogels zijn erg verstoringsgevoelig. In het nest ligt inmiddels één ei dat wordt bebroedt. Telkens als er mensen over het wandelpad lopen verlaten de vogels het nest. Met deze maatregel en de hulp van onze bezoekers hopen we dat de broedpoging slaagt.

Kraanvogel met ei

Rust bewaken

De afgelopen meimaand was het door het slechte weer erg rustig en nat in de natuur. Ideale omstandigheden voor kraanvogels om een nest te maken. Doordat er bijna geen bezoekers waren dachten de vogels een rustige plek uitgekozen te hebben. 
Vanaf vandaag gaat de zon weer volop schijnen en onze boswachters verwachten de komende dagen veel bezoekers. Daarom zijn we genoodzaakt het pad af te sluiten. Kraanvogels zijn zeldzame en schuwe vogels die geen mensen verdragen binnen een straal van een paar honderd meter. Telkens als wandelaars naderen verlaten de vogels het nest. Als we het pad niet afsluiten wordt het nest zo vaak verlaten dat het ei te veel afkoelt en het broedsel mislukt.

Verstoring

Boswachter Tineke Bouwmeester was net als haar collega’s blij verrast met de ontdekking van het broedende paar. “Het zijn echt prachtige statige vogels die sinds 2001 weer broeden in Nederland. Het geluid dat ze maken is schitterend, een soort trompetterende roep”. 
In een groot gebied als het Dwingelderveld zijn rustige geschikte plekken, maar dat ze nu juist in de buurt van een druk pad zijn gaan zitten is opvallend en best onhandig. Legsels van kraanvogels mislukken vaker, juist omdat ze gevoelig voor verstoring zijn.

Extra toezicht

We hopen met de hulp van onze bezoekers de vogels voldoende rust te geven en houden de situatie goed in de gaten. 
Alle boswachters zullen extra toezicht houden en zo hopen we over een paar weken een jong te verwelkomen. Met een beetje geluk is dat dan vanaf het infobord aan de rand van het Dwingelderveld te bewonderen.

De afsluiting gaat vrijdagmiddag 28 mei in, en zal duren zolang dat nodig is.

Kraamkamer

In het voorjaar is de natuur kwetsbaar. Er zijn veel jonge dieren en daarom is het extra belangrijk dat bezoekers zich aan de toegangsregelhouden. Samen kunnen we ervoor zorgen voor een veilige leefomgeving voor wilde dieren. Welkom in de kraamkamer van moeder natuur. 

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)