Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bakfiets voor de schaapherder

04 januari 2021 | Lian Flikkema

Meestal zie je een schaapherder met hond achter de schapen lopen, samen op zoek naar de beste plekken om te grazen. In het Dwingelderveld heeft schaapherder Anja Prent sinds kort een bijzonder vervoermiddel om naar haar werk te gaan: een elektrische bakfiets. Werkhonden Finn en Sef vinden het prima.

Anja met haar bakfiets

Als je niet bij de schaapskooi woont, heb je ook als schaapherder dagelijks woon- werkverkeer. In het verleden gebeurde dat met de auto. Schaapherder Anja Prent heeft naar een meer milieuvriendelijke oplossing gezocht voor haar dagelijkse tocht. Een elektrische bakfiets was de oplossing. Voorin zitten haar collega’s: werkhonden Finn en/of Sef.

Teamwork

Dagelijks gaat één van de herders en haar/zijn honden met zo’n 200 schapen de heide op. Deze levende maaimachines knabbelen aan jonge boompjes en grassen. Zo zorgen ze er voor dat het landschap open blijft. De schaapherders gebruikt meestal hun stem om de kudde onder controle te houden. Soms zetten ze de honden in. Die drijven de kudde dan in de gewenste richting. Finn, Sef, Femke en Yfke zijn Hollandse herders. Ze zijn intelligent, hebben veel werklust, energie en uithoudingsvermogen. Ze kunnen heel zelfstandig werken, maar zijn ook goed te sturen met handgebaren en fluitsignalen. Ideaal teamwork dus

Finn en Sef bij de kudde

Interne opleiding

Sef en Yfke zijn nog maar jonge honden. Ze leren al spelenderwijs hun toekomstige taak door mee te gaan met de oudere honden. Die ‘ leiden’ hen op door het goede voorbeeld te geven. Je kunt je bijna niet voorstellen dat zo'n baby van drie maanden zal uitgroeien tot een onmisbare hulp van de schaapherder.

Sef drie maanden oud
Finn en Sef

Zelf zien?

Als je de fietsroute over het Dwingelderveld fietst, kom je de schapen misschien tegen. Of wil je de schapen zien vertrekken/arriveren? Ga dan ’s morgens vroeg of tegen de avond kijken bij schaapskooi Achter ’t Zaand. Let op: in verband met Corona is het erf anders ingericht.

 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe