Ga direct naar inhoud
Nieuws

De lammertijd is weer begonnen

06 maart 2019 | Lian Flikkema

Er breken drukke weken aan voor schaapherders Johan Coelingh en Anja Prent van schaapskudde Achter ’t Zaand in Lhee. Als alle lammetjes geboren zijn, kunnen bezoekers op kraamvisite: de al bijna traditionele Lammetjesdag.

Lammetje bovenop moeder

Lammetjesdag

Op het einde van de lammertijd is er gelegenheid om op kraamvisite in de schaapskooi te komen. Dan kunnen jong en oud het dartele grut bewonderen en zelfs aaien. Kom ook op de Lammetjesdag op 14 april. Vanaf 13.00 uur staan de beschuiten met muisjes klaar. Om 16.00 uur is het feestje afgelopen en krijgen moeder en lam weer rust. De volgende dag moeten ze aan het werk: grazen op het Dwingelderveld.

meisje met lammetje

Levende maaimachines

Schapen èn lammeren gaan straks weer dagelijks de hei op, onder de hoede van de schaapherder en zijn/haar hond. Ze grazen heel selectief, waardoor jonge struiken en boompjes weinig gelegenheid krijgen om te groeien. Hierdoor krijgen struikheide, dopheide en andere zeldzame wilde bloemen als beenbreek en klokjesgentiaan de kans om te groeien en bloeien. Bijkomend voordeel van schapen in het veld: ze verspreiden zaden omdat die in hun vacht meeliften.

Drentse heideschapen grazen tussen de struikheide

Cultureel erfgoed

Vroeger werd schapenmest verzameld in de potstal en gebruikt op de omliggende essen. Met de komst van kunstmest was dat niet meer nodig en werden heideschapen overbodig. Hun aantal nam snel af en ze werden met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig is er weer meer aandacht voor zeldzame huisdierrassen zoals het Drents heideschaap. Ze zijn niet alleen cultuurhistorisch van belang maar helpen terreinbeheerders bij natuurbeheer, ze worden culinair gewaardeerd om hun wildachtig vlees en de langharige vachten zijn ideaal om te spinnen en te vilten.

Vrij’wol’ligers

Wil je meer horen over het Drents heideschaap en hun wol? Loop dan op zondagmiddag (tussen 11.00 en 17.00 in de zomer, tussen 13.00 en 17.00 in de winter) eens binnen in de bezoekersruimte bij schaapskooi Achter ’t Zaand 4, Lhee. Vrij’wol’lligers staan klaar met koffie, thee en een interessant gesprek

presentatie vacht
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe