Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

De pinksterbloem bloeit al!

21 april 2019 | Lian Flikkema

Ze noemen het pinksterbloem, maar vaak bloeien ze al met Pasen! Je kunt ze eigenlijk overal vinden, vooral waar het een beetje vochtig is, ook in Nationaal Park Dwingelderveld. Oranjetipjes zijn er dol op. De vlinders zetten er hun eitjes op af en ze snoepen van de nectar.

Pinksterbloemen

De wilde plant….

De pinksterbloem is een inheemse plant. Hij heeft het gauw naar de zin: wat zon of lichte schaduw, vochtige graslanden of slootkanten. In april, mei en juni en op de goede plekken kan deze plant uit de kruisbloemenfamilie massaal bloeien. Je kunt het blad eten, het smaakt wat radijsachtig en werd vroeger gebruikt tegen scheurbuik.

… en de insecten 

De rupsen van het oranjetipje zijn kieskeurig. Ze hebben een voorliefde voor de pinksterbloem of look zonder look. Waarom heten de vlinders eigenlijk oranjetipje? Zou het komen omdat je ze al tegen Koningsdag ziet of omdat het een vlinder is waarvan de mannetjes oranje vlekken op de voorvleugels hebben. Ze gebruiken de bloemen om hun eitjes af te zetten. Ze leggen maar 1 eitje per bloem. De pinksterbloem heeft te weinig voedsel om meer rupsen te bedienen. De rups eet eerst van de bloem en daarna van de zaadjes in de vrucht. De later gelegde eitjes hebben pech. De rupsen zijn kannibalen!

oranjetipje op pinksterbloem

Maak plaats voor wilde bloemen 

Langzaam maar zeker zijn wilde bloemen uit ons landschap verdwenen. En dat is slecht nieuws! Wilde bloemen zijn heel erg belangrijk voor mens en natuur. Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Laten we samen Nederland weer in bloei zetten! Ontvang zaad, tips en ideeën hoe je zelf aan de slag kunt met wilde bloemen in je eigen omgeving: www.natuurmonumenten.nl/wilde bloemen

Red de wilde bloemen
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe