Ga direct naar inhoud
Nieuws

Steilrandjes in het Dwingelderveld

03 november 2020 | Lian Flikkema

Een tevreden organisatie, opgetogen trailrunners en een bedrag van € 1.500,-- voor het maken van steilrandjes voor insecten en amfibieën. Dat was het resultaat van de Run Forest Run die vorig jaar december in het Dwingelderveld werd gelopen. Inmiddels heeft Natuurmonumenten meerdere steilrandjes op de hei gerealiseerd. Het wachten is nu op de eerste bewoners….

steilrandje graven

Insecten hebben het moeilijk 

Veel insecten hebben het momenteel moeilijk en zijn zelfs aan het verdwijnen. Natuurmonumenten neemt tal van maatregelen. Het maken van steilrandjes is er één van. Het vormt een bijzondere en waardevolle woon- en nestelplek voor allerlei insecten: wilde bijen, graafwespen en andere specifieke heidesoorten als mierenleeuw en zandbij. Andere soorten vinden er weer een plek om na een koude nacht op te warmen.  De insecten trekken vervolgens weer predatoren aan zoals sluipwespen, hagedissen en roodborsttapuiten. Op deze manier ontstaat er een hele eigen aparte levensgemeenschap.

Zandbij

Run Forest Run

Hardlopen in de natuur wordt steeds populairder. Het is natuurlijk ook fantastisch om door een bijna 4000 hectare groot nat heidegebied met een vrijwel ongestoorde horizon te lopen. Het natuurgebied, met de zacht glooiende heidevelden, vennetjes, bos en stuifzand, is bij uitstek geschikt voor een gevarieerde en technische Run Forest Run. Een vast bedrag per inschrijving is bestemd voor een concreet natuurproject in het natuurgebied. Sinds 2014 heeft Run Forest Run meer dan € 50.000,- opgehaald voor natuurprojecten

steilrandje gereed

Tip:

Wil je zelf ook volop genieten van het Dwingelderveld met zijn open heidevlaktes, vennen, plassen, bos en stoffige zandpaden langs weilanden? Maak dan een stevige wandeling of de fietstocht van 31 km. 

boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe