Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden watercrassula Kloosterveld afgerond

21 november 2022 | Sanne van Gemerden

De werkzaamheden in het Kloosterveld zijn klaar. Een ven werd onlangs afgedekt met schoon zand. In het ven groeide de invasieve exoot watercrassula. Door de werkzaamheden is verspreiding van de watercrassula naar andere delen van het Kloosterveld voorkomen en de besmetting in het ven gestopt.

Watercrassula bestrijding Kloosterveen, Dwingelderveld

Duivels dilemma

Het dempen van dit ven was een moeilijk beslissing. Omdat watercrassula zeer invasief is en veel schade kan aanrichten aan de inheemse flora in het Dwingelderveld, is deze keuze tóch gemaakt. Verspreiding van watercrassula kan zeer snel gaan. Omdat het Kloosterveld door mensen en vee wordt betreden én omdat het in de winters soms helemaal overstroomt is de situatie zeer kwetsbaar. De plant kan door het water worden meegenomen door het hele veld en misschien wel naar de lager liggende beek. Uiteindelijk is deze beslissing gemaakt om erger te voorkomen.

Watercrassula bestrijding Kloosterveld, Dwingelderveld

Voorwaarden

Natuurlijk houden wij rekening met de aanwezige dieren in het ven. Ter plekke zijn alle aanwezige dieren opgevangen en naar een ander, natuurlijk ven gebracht. Wij voeren deze werkzaamheden met opzet uit in de periode september/oktober. Dit is voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders de minst kwetsbare tijd. We zijn tijdens de werkzaamheden geholpen door het milde weer, dit zorgde ervoor dat de dieren die eventueel al naar het water wilden gaan (om een winterrust te gaan houden) dit nog even konden uitstellen. Tijdens de werkzaamheden is er steeds toezicht geweest door een ecoloog.

Watercrassula

Watercrassula is een invasieve exoot

Deze plant kan veel schade aanrichten doordat het andere (inheemse) planten verdringt.

Toekomst

Nu ligt er een zandlaag op het afgedekte ven. Dit blijft in ieder geval tien tot vijftien jaar liggen. Het aanwezige plantmateriaal van de watercrassula, onder het zand, zal in die tijd vergaan en niet meer kunnen uitgroeien. Na deze tijd wordt besloten of het ven weer open wordt gemaakt. Het is de verwachting dat de besmetting van de watercrassula in het Kloosterveld nu verleden tijd is, maar voorzichtigheid wat betreft invasieve exoten blijft geboden.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)