Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
 • Bekijk alle routes
De Loonse en Drunense Duinen

Vrij spel voor zand en wind

Is mijn hoofd vol? Dan wandel ik naar de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. Daar kom ik tot rust. De wind heeft er vrij spel en blaast moeiteloos mijn gedachten weg. Zo heb ik weer alle ruimte om te genieten van het zand, de heide en de bossen. Ga je mee?

Irma de Potter
Irma de Potter

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Door het in 1921 aan te kopen is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten. 

  Help jij mee om de natuur ook in de komende eeuw te beschermen? Word lid en kies de vorm die bij je past. Alvast hartelijk bedankt!

  Op de zandvlakte mag je struinen. Er is dus volop ruimte om uitgebreid op pad te gaan. Verwonder je over de ondergestoven bomen, geniet van de tjirpende veldkrekels en les je dorst bij een van de vele cafés of restaurants aan de rand van dit natuurgebied. Wandelen, fietsen of te paard: het kan hier allemaal. Met de wind in je haren en het zand in je schoenen. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen. De schapen houden de heide kort en vreten jonge boompjes weg. Zo houden ze het gebied open. Wil je weten waar je ze kunt vinden? Kijk dan eens op hun eigen facebookpagina!

  Wat maakt de Loonse en Drunense Duinen bijzonder?

  De Loonse en Drunense Duinen heeft nog op 270 hectare stuifzand. Dat zand zorgt voor nogal extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. Dat zorgt voor een unieke flora en fauna. De dieren en planten hebben zich aangepast of voelen zich juist thuis bij droogte, schraalheid en temperatuurschommelingen. Zandzegge en diverse korstmossen, bijvoorbeeld. En de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Allemaal soorten die houden van zand.

  Hoe komt dat zand in de Loonse en Drunense Duinen?

  In de laatste IJstijd bliezen de poolwinden zand vanuit het noorden naar Brabant, waar het in dikke pakketten bleef liggen. Lange tijd was deze zandvlakte met oerbossen bedekt. Tot in de veertiende eeuw de bomen werden gekapt door mensen. Die gebruikten het hout als brandstof. De kale vlakte vulde zich met heide, waar de boeren hun vee op liet grazen. Deze intensieve begrazing en het plaggen van de bodem putte de bodem uit. Hierdoor kreeg het zand vrij spel. Lange tijd was het zand een groot probleem voor de bewoners. Dorpen en akkers dreigden eronder te verdwijnen. Er werden bomen aangeplant, die het oprukkende zand een halt moesten toeroepen. Daarvan zie je vandaag de dag nog de sporen: vind de ondergestoven bomen die alleen met hun kruinen nog boven de zandheuvels uitpiepen.

  Loonse en Drunense Duinen meer dan 100 jaar beschermd

  Op 22 december 2021 beschermde Natuurmonumenten de Loonse en Drunense Duinen precies 100 jaar. Ter ere van het dit jubileum is een boekje uitgebracht met routes en natuurweetjes uit de 100 jaar natuurbescherming van het natuurgebied.

  Download hier het jubileumboekje
 • Wandelen

  Wandelroute Zwarte Berg, vlak bij Drunen

  Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een uniek stuifzandgebied in West-Europa. Wandel over paden die aan weerskanten omsloten worden door hoge begroeide stuifkoppen.

  • 4,28 km
 • Wandelen

  Wandelroute Fellenoord

  Sla de drukte van het stuifzand eens over en geniet van een wandeling aan de rustigere noordkant van de Loonse en Drunense Duinen.

  • 5,7 km
 • Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Nieuws

  Direct naar

  Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

  Wat wij hier doen

  Open vlakte en cultuurhistorie

  Rond 1850 bestond natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen uit 1.400 hectare stuifzand. Daar is slechts 270 hectare van over. Als we niets doen, groeit het stuifzand dicht en gaat dit unieke landschap verloren. Natuurmonumenten zorgt dat het zand kan blijven stuiven, bijvoorbeeld door schapen te laten grazen. Zij eten jonge boompjes weg. Zo blijft de vlakte open en houdt de wind vrij spel. Natuurmonumenten beschermt ook de cultuurhistorie van het gebied en zorgt voor het onderhoud van de paden. Zo kan iedereen hier blijven genieten.

  Help meeLees de Natuurvisie