Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bescherming eeuwenoude eiken in de Loonse en Drunense Duinen

02 februari 2021 | Irma de Potter

In de Loonse en Drunense Duinen, ten noorden van de Rustende Jager, werkt Natuurmonumenten de komende weken aan het herstellen van de steile duinhellingen. De ingreep is nodig om de eeuwenoude ingestoven zomereiken te beschermen. Door erosie spoelt nu letterlijk de grond onder hun voeten weg, wat de eiken aan het wankelen brengt. De reddingsoperatie is mogelijk met een financiering van de provincie Noord-Brabant.

zomereik in afkalvend duin

cultureel en geologisch erfgoed.

Zomereiken behoren tot de oudste bomen van het stuifzandgebied. Veel zijn er al in de 15de eeuw aangeplant als hakhout. Blootgesteld aan het nietsontziende stuivende zand, verdwenen de bomen grotendeels in duinen en randwallen. De hakhoutcultuur, waarbij de bomen om de tien jaar tot laag bij grond werden afgezet en steeds weer werden overstoven, vormden zo door de eeuwen wijd uitwaaierende eikenstoven. Samen met het duin vormen ze ons cultureel en geologisch erfgoed en dat willen wij graag voor toekomstige generaties behouden. 

Groene oasen in droog en schraal stuifzandlandschap

Al eeuwen trotseren de eiken extreme weerselementen en liggen als groene oasen in een droog en dynamisch zandlandschap. Insecten en andere dieren vinden er voedsel en plekken om te schuilen en te nestelen. Net zo waardevol is de bodem die zich door de eeuwen heen onder de eiken heeft ontwikkeld. Allerlei planten, schimmels, korstmossen en bodemdiertjes vinden hier de voedingsstoffen die in het kale, omringende stuifzand niet te vinden zijn. 

Erosie van de duinhelling. 

De hellingen zijn geliefde klauterplekken voor de veel bezoekers van het gebied. Intensieve betreding zorgt dat de bodem bij een regenbui makkelijk kan wegspoelen. Wortels komen bloot te liggen en uiteindelijk vallen de bomen om. Maar ook de oude bosbodem, die in eeuwen is opgebouwd, zijn we daarmee kwijt. Hiermee raken we een belangrijk deel van de biodiversiteit van het stuifzandgebied kwijt. Ingrijpen is dus nu nodig.

Herstelmaatregelen

Om verdere erosie van de duinhelling tegen te gaan, wordt eerst het zand vanaf de duinvoet weer over de hellingen verdeeld. Daar bovenop komt voedselrijker zand, dat ook uit het gebied afkomstig is. Deze laag zal sneller begroeid raken met grassen en planten die het duin tegen erosie moeten bescherming. Boomstammen moeten er voor zorgen dat de kwetsbare delen niet meer worden betreden. 

 

werkzaamheden duinhelling

Zand aan de duinvoet wordt weer gelijkmatig over de helling verdeeld.

Kijkje nemen?

Wil je zelf een keer gaan kijken? Volg dan vanaf de Rustende Jager de hondenloslooproute richting De Drie Linden. Het smalle paadje dat hoog over de duinkam loopt blijft na de werkzaamheden toegankelijk. 

Geniet jij ook zo van de Loonse en Drunense Duinen en wil jij de natuur steunen? Dat kan al vanaf 3 euro per maand! kijk hier voor de mogelijkheden. 

Irma de Potter
Irma de Potter