Nieuws van de boswachter

Blog van de boswachter: natuur is er voor iedereen

02 december 2016 | Inge van Dongen

Jongeren tussen de vijftien en dertig jaar zouden natuur saai vinden en er nauwelijks in te vinden zijn. Ik denk dat de waarheid genuanceerder is.

Blog van de boswachter: natuur is er voor iedereen

Eigenlijk zou mijn tweede blog niet zo snel op de eerste moeten volgen. Dat had ik me mezelf tenminste voorgenomen, want dat schept alleen maar valse verwachtingen. Maar deze week las ik een artikel van NRC Next met de titel: ‘Overheid tegen jongeren: ga het bos in!' Het liet me niet meer los, dus klim ik toch maar in de pen. Jongeren tussen de vijftien en dertig jaar zouden natuur saai vinden en er nauwelijks in te vinden zijn. Ik denk dat de waarheid genuanceerder is.

Begin dit jaar gaf ik een gastcollege aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ter voorbereiding vroeg ik de studenten van dit college een enquête in te vullen over natuur en Natuurmonumenten. Wat kwam daar uit? Ruim één op de drie van deze studenten komt maandelijks in de natuur en 44% zelfs elke week. Bovendien vindt 89% van deze groepen studenten natuur belangrijk tot zeer belangrijk. Dat zijn negen op de tien studenten!

Deze studenten wandelen, fietsen, lopen hard, gaven ze aan. De kans is groot dat je ze niet ziet in het weekend, wanneer de meeste bezoekers naar het gebied gaan. Maar dat is nogal wiedes, dan zijn ze aan het werk of slapen ze uit: het blijven studenten. Vijf jaar geleden studeerde ik zelf nog en was ik hierin niet anders. Mijn hardlooprondes maakte ik overdag als welkome onderbreking van mijn noeste arbeid aan mijn scriptie. Ook als ik naar mijn eigen vriendenkring kijk, dan zijn er genoeg die de natuur regelmatig opzoeken: om te fotograferen, lekker uit te waaien of voor een pittige bootcamp. Natuur maakt gezond en gelukkig, en dat is niet aan leeftijd gebonden.

Dat we jongeren niet zien, betekent dus niet dat zij er niet zijn. En dat zij kiezen voor een mountainbike of bootcamp, betekent niet dat zij niet van natuur houden. Het betekent wél dat jongeren niet passen in het geijkte beeld van een natuurliefhebber. Ik verwijs daarom graag naar ons filmpje ‘Natuur laat je leven’ waarin Natuurmonumenten aangeeft dat er 17 miljoen manieren zijn om van de natuur te genieten. Natuur is er voor iedereen, ook voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar.

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Lees dan verder >>

Inge van Dongen
logo