Ga direct naar inhoud
Nieuws

DAK Drunen en Natuurmonumenten ondertekenen overeenkomst

26 september 2018 | Irma de Potter

Deze week ondertekenden DAK Drunen en Natuurmonumenten een Natuursport-overeenkomst voor de komende drie jaar. De overeenkomst maakt het mogelijk om in de Loonse en Drunense Duinen een vijftal grote sportevenementen per jaar te organiseren en hiervoor tegelijkertijd iets terug te doen voor de natuur. De natuur wint dus nu met elke wedstrijd een prijs!

Ondertekening van de overeenkomst in de Loonse en Drunense Duinen

DAK sporters dragen bij aan natuurbescherming

Bovenop een stuifduintje in de Loonse en Drunense Duinen wordt de samenwerking bezegeld. Rinus Krijger, voorzitter van de atletiekvereniging DAK en Irma de Potter, boswachter van Natuurmonumenten hebben plaatsgenomen op de vrij gestoven wortels van een oude vliegden. Een mooie plek voor de ondertekening van de overeenkomst. “Het is fijn dat wij met onze evenementen niet alleen de sportieve beleving vooropstellen, maar nu ook iets terug kunnen doen voor de natuur”, aldus Krijger. “Wij gaan het belang van natuurbescherming onder onze leden en deelnemers aan de evenementen meer uitdragen”.

Beperken van te grote druk op de natuur

De natuur in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen staat onder druk. Jaarlijks bezoeken 1,2 miljoen mensen het gebied en worden voor ruim 300 activiteiten toestemmingen aangevraagd. Dit aantal groeit nog steeds en noodzaakt Natuurmonumenten om naar oplossingen te zoeken om het spanningsveld tussen natuur en recreatie binnen de perken te houden. De juiste balans vinden, daar draait het om. “Wij stellen daarom een limiet aan het aantal evenementen per jaar”, aldus de Potter.  “Met ons nieuwe toestemmingenbeleid gaan georganiseerde activiteiten een steentje bijdragen aan de natuur en het aan het onderhoud van alle recreatieve voorzieningen.  Natuur is niet alleen een prachtig decor voor je activiteit, het is in de eerste plaats het leefgebied van planten en dieren. Bescherming daarvan, dat wil je toch steunen!”

Bijdrage voor de natuur

Dit betekent dat er voor betaalde activiteiten een afdracht voor de natuur wordt gevraagd. Hiermee kunnen recreatieve voorzieningen worden onderhouden en kan de natuur worden versterkt door bijvoorbeeld verbindingen met andere natuurgebieden aan te leggen. DAK heeft een vijftal grote evenementen, waaronder de Devil's Trail, de Drunense Duinencross en Duinloop. DAK gaat het belang van de natuur en natuurbescherming uitdragen bij haar leden en deelnemers aan de evenementen. Zij vragen alle deelnemers bij aanmelding aan een evenement om een vrijwillige bijdrage voor de natuur.  Als dank voor de donatie ontvangen zij een routeboekje met hardloop- of wandelroutes.

Op een mooie samenwerking!
Irma de Potter
Irma de Potter