Nieuws van de boswachter

In de kraamkamer: grondbroeders

21 april 2022 | Annette den Dulk

Het is broedseizoen! Sommige natuurgebieden sluiten we in deze periode (15 maart – 15 juli) zelfs af, zodat de dieren in alle rust veilig de kraamperiode door kunnen komen. Want: de kraamkamer van Moeder Natuur is dan erg kwetsbaar. Ook de natuur in de Loonse en Drunense Duinen is één grote kraamkamer. Wist je dat er in dit gebied vogels zijn die op de grond broeden? De veldleeuwerik, boomleeuwerik, nachtzwaluw, graspieper en roodborsttapuit zijn in deze Brabantse Sahara bekende grondbroeders. Boswachters van Natuurmonumenten hopen dat dit jaar ook de gewone tapuit de Loonse en Drunense Duinen als kraamkamer gaat zien. Die gewone tapuit vliegt hier wel rond, maar heeft tot nu toe nog niet voor nakomelingen gezorgd…

veldleeuwerik

Veldleeuwerik

Vanaf eind maart is de veldleeuwerik weer terug uit het zuiden! Het jubbelende geluid van deze vogel hoor je nu overal bovenuit. De veldleeuwerik maakt een nestje op de grond, meestal goed verborgen in een open terrein zoals de heide. De veldleeuwerik legt zo’n twee tot vijf eitjes en heeft meestal twee tot drie legsels per jaar. Ondanks al die legsels gaat het slecht met de veldleeuwerik in Nederland en is het aantal broedparen erg laag vergeleken met 50 jaar geleden. Natuurmonumenten doet er alles aan om de heide in de Loonse en Drunense Duinen open te houden, want als we niets doen dan groeit het vanzelf dicht. En het vrolijkste geluid van de heide willen we echt niet missen!

nest veldleeuwerik

Nestje van de veldleeuwerik

Nachtzwaluw

De nachtzwaluw was altijd zeer stipt op Koninginnedag (30 april) weer terug in het land. De laatste twee jaar was de nachtzwaluw er al op 27 april. We vermoeden dat klimaatveranderingen van invloed zijn op deze verschuiving. Of ze zijn - net als wij - Koningsgezind! Ook de nachtzwaluw is een bekende grondbroeder in de Loonse en Drunense Duinen: deze vogel vertrouwt volledig op zijn schutkleuren en neemt genoegen met een plekje op de grond. De eieren liggen zelfs op de kale bodem onder een boom, bosje of struik. De nachtzwaluw heeft één of twee nestjes per jaar met één of twee eieren. Het vrouwtje zit op de eieren. Begint ze aan een tweede nestje, dan neemt het mannetje het over. De jongen zijn na een maand zelfstandig. De nachtzwaluw is – de naam zegt het al – is ’s nachts actief en slaapt overdag. Dankzij de schutkleuren zul je hem niet snel zien. Te horen is hij wel: in de zomer na zonsondergang laat de nachtzwaluw een typisch ratelend geluid horen. Wist je trouwens dat een nachtzwaluw vliegt zonder geluid te maken?

nachtzwaluw

Nachtzwaluw op haar nest

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamer van Moeder Natuur vraagt om precies hetzelfde. Juist de grondbroeders lopen extra risico om vertrapt of verjaagd te worden. Daarom vragen wij je om nu extra respectvol met de natuur om te gaan: blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en laat geen afval achter. De wandelpaden en hondenloslooproutes door de Loonse en Drunense Duinen zijn zo aangelegd dat ze buiten de populaire rustgebieden van wilde dieren blijven. Op deze manier is er genoeg ruimte in de natuur voor zowel mens als dier!

Annette den Dulk
Annette den Dulk
logo