Ga direct naar inhoud
Nieuws

Door droogte extra risico op vallende takken bij harde wind

08 augustus 2019 | Simone Prinsen

Volgens de weersvoorspellingen gaat het komend weekend flink waaien. Door de harde wind kunnen er takken uit de bomen vallen. Bomen langs paden worden door onze boswachters regelmatig gecontroleerd. Dode takken worden uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Vanwege de droogte laten een aantal boomsoorten echter nu ook op het oog gezonde takken ineens vallen.

Summer Branch Drop

Dit fenomeen staat bekend onder de term ‘summer branch drop’ en lijkt een manier van bomen om zich te wapenen tegen de gevolgen van droogte. De exacte reden waarom deze bomen hun takken laten vallen is niet bekend, hier is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan. Met name zwaardere bomen zoals beuken, platanen en eiken hebben er last van. Het is extra oppassen dus in het bos, met name in bossen op de droge zandgronden in Oost Nederland (Veluwe) en Noord-Brabant.

Omgevallen dennenbomen

Op de Veluwe zijn bij windstil weer de afgelopen weken al verschillende kronen en takken uit beuken afgebroken. In de Loonse en Drunense Duinen zijn spontaan een aantal grote dennenbomen omgevallen. Het zand waarin de bomen wortelen is nu zo droog, dat bij wind de bomen heen en weer bewegen en de wortelstronk steeds losser in het zand komt te staan. Uiteindelijk kan een flinke windvlaag de boom het laatste zetje geven.

Simone Prinsen
Simone Prinsen