Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gezocht: publieksvrijwilligers in de Loonse en Drunense Duinen

09 februari 2023 | Annette den Dulk

In 2022 zijn we gestart met onze Stuif es in kar: een vast ontmoetingspunt aan de noordwest kant van de Loonse en Drunense Duinen. Aan een drukke kruising van wandelaars en fietsers, vlak bij twee vakantieparken, staat onze gezellige en aantrekkelijke kar. Aan publiek geen gebrek! “Na een jaar pionieren weten we nu wat werkt en breiden we de huidige groep publieksvrijwilligers graag verder uit met nieuwe enthousiaste mensen”, zegt Annette den Dulk, Boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten. “In 2023 willen we namelijk graag iedere zaterdag en zondag de Stuif es in kar kunnen openen om uiteindelijk ook nog uit te kunnen breiden naar de vakanties.”

Stuif 'ns in kar zomer 2022

Druk bezocht

In de Loonse en Drunense Duinen ontvangen we per jaar ruim 2 miljoen bezoekers. Die zijn wel verspreid over het 2800 hectare grote stuifzandgebied. Annette: “We weten dat de bezoekers die het gebied voor de eerste keer bezoeken vooral aan de noordwest kant de duinen bezoeken. Dat heeft enerzijds te maken met twee vakantieparken aan die kant van de duinen en anderzijds omdat deze kant vanuit de Randstad gezien het dichtste bij is.” Dat is ook de reden waarom de Stuif es in kar aan de Waalwijksebaan, vlak bij de Kaatsheuvelse IJsbaan, geplaatst is.

Stuif es in kar

De Stuif es in kar is niet zomaar een kar. Hij is voorzien van allerlei bijzondere planten en dieren uit het natuurgebied. De ontmoetingen met het publiek zijn buiten de kar, maar ook zonder bezetting is het een bezienswaardigheid. Vrijwilligster Sandra Ridderhof: “Het is een opvallende kar waar heel veel mensen langs komen. Vaak krijgen we niet eens de kans om onze spullen neer te zetten. De bezoekers komen gewoon zelf naar je toe en dat gebeurt al helemaal als we de opgezette das neerzetten!”

Stuif 'ns in kar LDD

Stuif es in kar

Publieksvrijwilliger

De publieksvrijwilligers gaan in gesprek met bezoekers. Sandra: “Mensen mogen de opgezette das aanraken. Dat levert meteen gespreksstof op, want zo kunnen we vertellen over deze bewoner van de Loonse en Drunense Duinen. Soms komen ze met een gerichte vraag over een wandelroute of waar ze de Roestelberg kunnen vinden. We hebben een grote kaart waarop we alles aanwijzen. Het zijn allemaal leuke, ontspannen gesprekken. Je treft die mensen in hun vrije tijd en je merkt dat er dan ruimte is voor een gesprekje!” Ook voor kinderen is er alles te zien en te ontdekken. Er is bijvoorbeeld een leuke speurtocht om de kar heen en er zijn ook netten en een microscoop om te onderzoeken wat er allemaal leeft. Hulpmiddelen om bezoekers de natuur te laten beleven. Annette: “Als je de natuur laat beleven, dan maakt dat de kans groter dat ze ook de natuur willen beschermen. Door er op een respectvolle manier mee om te gaan, maar we stellen ze ook de vraag of ze de natuur willen steunen. Die steunvraag is ook nadrukkelijk onderdeel van de werkzaamheden. Natuurlijk gaat aan deze vrijwilligersfunctie een heel inwerkprogramma vooraf en begeleiden we hoe je gesprekken kunt voeren en dus ook hoe je deze belangrijke vraag kunt stellen.”

Samen

In 2022 was van april t/m oktober de Stuif es in kar iedere zondag van 13.00-16.00 uur open. Dit willen we in 2023 graag uitbreiden met - in ieder geval - de zaterdagmiddag. De publieksvrijwilligers staan altijd samen. Naast het inwerkprogramma organiseren we regelmatig trainingen, wandelingen of bijeenkomsten om meer kennis op te doen. Ook voor je uitrusting wordt gezorgd en je bent verzekerd tijdens je werkzaamheden voor Natuurmonumenten.

Word publieksvrijwilliger!

Ben jij die enthousiaste publieksvrijwilliger die wij zoeken? Bekijk dan de vacature publieksvrijwilliger in de Loonse en Drunense Duinen en meld je aan bij Annette den Dulk!

Sandra en Annette

Sandra Ridderhof (l) en Annette den Dulk (r)

Annette den Dulk
Annette den Dulk