Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het gaat goed met de dassen in Brabant

07 januari 2015 | Sander Verwoerd

Het aantal dassen in de Duinen is gegroeid, al zijn er helaas ook verkeersslachtoffers.

Het gaat goed met de dassen in Brabant

Tientallen dassen meer

Het aantal dassen eind 2014 wordt op 144 geschat en dat zijn er 32 meer dan eind 2013. Dit is de sterkste stijging sinds de start van het herintroductieproject van dassen in 1999!

placeholder

Dassenburchten

Eind 2014 waren er 51 burchten in het onderzochte gebied, waarvan er 45 het hele jaar zijn bewoond. Hiervan liggen er 29 in gebieden van Natuurmonumenten. Er is een burcht met 75 ingangen, een andere heeft een oppervlakte van ongeveer 1.700 m2.

Families

Ten opzichte van eind 2013 zijn er 10 dassenfamilies bij gekomen. Er hebben zich nieuwe dassenfamilies gevestigd op de Distelberg, Hengstven, Hooge Heide en Hoornmanken Tiend in Haaren, De Mast in Tilburg, Klokkenlaan, IJsbaan en Huis ter Heide in Loon op Zand, Vlijmens Ven in Heusden en Vughtse Gement in Vught. Eén burcht raakte onbewoond en een burcht splitste zich in twee volwaardige dassenfamilies. De das is ook steeds meer te vinden in kleine overhoekjes en bosjes in het buitengebied. Het dassengebied wordt langzaam groter.

Slecht nieuws: steeds meer slachtoffers

Ondanks de juichstemming van het groeiende aantal dassen, is er ook slecht nieuws. Er werden afgelopen jaar 16 dode dassen gevonden, waarvan maar liefst 15 verkeersslachtoffers. Sinds 1999 sneuvelden er nog nooit zoveel dassen.

Het is daarom wenselijk een aantal wegen te voorzien van rasters en tunnels. Omdat de das zich steeds verder zal gaan verspreiden, dient volgens de Dassenwerkgroep ook gekeken te worden naar bijvoorbeeld de N65, de weg tussen Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. Bij de ombouw van de N261 tussen Waalwijk en Tilburg wordt al rekening gehouden met voorzieningen.

bron: Brabants Dagblad en Dassenwerkgroep Brabant

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd